„21. srpen FŮJ“. Ve skalách na Náchodsku někdo obnovil nápis proti okupaci

V Adršpašských skalách na Náchodsku někdo poškodil jeden z nejznámějších skalních útvarů zvaný Milenci. Neznámý pachatel tam bílou barvou napsal: „21. srpen FŮJ“. Výstup na skalní útvar zvládnou jen zkušení horolezci. Případem se zabývá policie.

Nápis ve výšce asi 60 metrů má na výšku zhruba 1,5 metru a na šířku okolo pěti metrů. „Výsledný nápis je na majetku podléhajícím ochraně podle zvláštního předpisu a jeho zhotovení vykazuje znaky spáchání protiprávního jednání. Škodu vyčíslenou zatím nemáme. Podle výše způsobené škody může jít buď o přestupek proti majetku, nebo o přečin poškození cizí věci s trestní sazbou až do tří let odnětí svobody, “ řekla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Události ČT: Ve skalách na Náchodsku někdo obnovil nápis proti okupaci (zdroj: ČT24)

Podle ní se nápis objevil zřejmě okolo 21. srpna. Na toto datum letos připadlo 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. „Nápis vznikl v místě, kde už podobný nápis jednou vznikl, a to v roce 1969. Nápis vypadá jako ten původní,“ řekla Prachařová.

Národní přírodní rezervace Adršpašské skály je menší částí Adršpašsko-teplických skal, které jsou největším celistvým skalním městem v České republice. Mezi turisty jsou známé některé skalní útvary, například Milenci či Starosta a Starostová.

Lezec, publicista a autor průvodců Pavel Lisák v knize Vysoká hra uvedl, že původní nápis na Milencích se objevil přesně rok po okupaci 21. srpna 1969 a namalovali ho dva náchodští horolezci. Podle pamětníků trvalo několik dní, než se Veřejné bezpečnosti podařilo nápis „21. srpen FŮJ“ odstranit. Nikdo z oslovených horolezců se k odstranění zpočátku neměl.

„Pár dní to tam bylo. Pak tam nakonec někoho vyhnali. Snad nějakýho študáka – řekli mu, že když to nezamaže, tak ho vyhodí ze školy,“ uvedl František Jaroš v rozhovoru na webu www.emontana.cz.

Jiným případem poničení skal se zabývají také jičínští policisté. V Prachovských skalách v přesně nezjištěné době neznámý pachatel posprejoval skály na dvou místech. Podle správy majetku rodiny Schliků, kterým skály patří, vandal způsobil nevyčíslitelnou škodu. Policie poškození skal vyšetřuje pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, za což provinilci v případě dopadení a prokázání viny hrozí až tři roky vězení. 

Na protest nocoval na skále Milenci v Adršpachu

Okupace před padesáti lety nenechala v klidu ani Františka Jaroše. „Potřeboval jsem dát osobně najevo, že se mi to všechno nelíbí. Tak jsem se z nějaké frajeřiny rozhodl vylézt na skálu Milenci v Adršpachu a zůstat tam. Popravdě, v žádném případě jsem si nemyslel, že by kvůli mně Rusové odešli. Tak naivní jsem nebyl ani tenkrát,“ uvedl Jaroš v dokumentární sérii České televize nazvané „Ten okamžik“. Úryvek z dokumentu Zdeňka Tyce si můžete pustit v následujícím videu.

František Jaroš vzpomíná, jak držel na protest proti invazi hladovku na nejvyšším vrcholu Adršpachu (zdroj: ČT24)