Stát koupí pozemky v Památníku Ležáky. Chce tam lépe zabezpečit lomy

Události: Stát koupí část pozemků Památníku v Ležákách (zdroj: ČT24)

Stát koupí za 5,5 milionu korun část soukromých pozemků v areálu Národní kulturní památky Ležáky na Chrudimsku. Na pozemcích leží přístupová cesta a bývalé lomy, jejichž prostory chce památník pro bezpečnost návštěvníků lépe zajistit. Dosud byla asi pětina pozemků v areálu soukromých, další vlastní stát a obec Miřetice. Osadu Ležáky vyvraždili nacisté v roce 1942, památník jejich historii připomíná.

„Zakoupením pozemků budeme schopni zajistit řádnou a komplexní péči o místo, včetně nejdůležitější části, kterou je lom, v němž Ležáčtí čekali na odvoz na popravu a který byl dosud spolu s dalšími zakupovanými pozemky v soukromém majetku,“ uvedla ředitelka Památníku Lidice, pod který areál Památníku Ležáky spadá, Martina Lehmannová.

Na kupovaných pozemcích vedle takzvaného Lomu mučedníků leží také další lom a přístupová cesta k muzeu. Památník bude moci lomy zabezpečit na místech, kde by mohlo být ohroženo zdraví návštěvníků. Těch každoročně do Ležáků přijíždí více než 20 tisíc včetně školních dětí.

Nacisté vyhladili Ležáky kvůli zjištění, že se tam ukrývali parašutisté z výsadku Silver A vycvičení v Británii. Vyvraždění obce bylo odvetou za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli parašutisté z výsadku Anthropoid.

První zprávy o tom, že se členové výsadku Silver A ukrývali na Pardubicku, dostali nacisté od parašutisty Karla Čurdy.

Nacisté začali v Ležácích zatýkat 21. června 1942. O tři dny později v Pardubicích popravili 33 obyvatel Ležáků starších 15 let, dalšího zabili o den později. Na počátku července popravili 40 osob. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 z nich pravděpodobně zabili. Válku přežily jen sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy, kterým bylo v době, kdy byly poslány na převýchovu, jeden a dva a půl roku.