Polovina dětí na táborech používá mobil. Chtějí si povídat s rodiči a kamarády

Na letních táborech používá telefon polovina dětí. Nejčastěji po mobilu sahají starší děti mezi 16 a 18 lety, vyplývá to ze studie České rady dětí a mládeže. Mobilní telefony zakazuje jen pětina táborů.

Ačkoliv polovina táborníků bere telefon do ruky, většině dětí mobil prázdninové zážitky nezkazí. Využívají ho totiž hlavně v předem určené časy, kdy neběží program a pouští si na něm třeba písničky. Naplno se tak okolnímu dění věnuje 9 z 10 dětí.

Pobytové tábory by tak mohly být přínosné pro snížení míry závislosti na mobilních telefonech u mladé generace. Kromě toho se na nich naučí i novým dovednostem. Nakupují, připravují jídlo, starají se o oheň nebo řežou dřevo.

Používání mobilního telefonu
Zdroj: ČT24

Každý pobytový tábor si podmínky pro užívání telefonů nastavuje sám. Zakazuje je asi pětina, stejný poměr organizátorů naopak žádná omezení nenastavuje. Asi 60 procent všech táborů se vydává zlatou střední cestou, dětem mobily zpřístupní jen na předem danou dobu.

„Dětem na našich táborech mobily nedoporučujeme,“ řekl Zdeněk Humpolík z Jihomoravské krajské organizace Pionýra. „Jezdíme do míst, kde není elektřina, máme tam nanejvýš solární panely, které slouží spíše pro obsluhu tábora. Děti nemají možnost si telefony dobíjet,“ vysvětlil.

Telefony jsou pro táborníky často způsobem, jak zůstat v kontaktu s rodinou. Největší potřebu mluvit s rodiči mají nejmladší děti, s rostoucím věkem roste samostatnost a potřeba volat domů klesá. „Dost často to bývá právě požadavek rodičů, aby měli o svých dětech neustále přehled,“ řekl předseda České rady dětí a mládeže Adam Sedláček.

Četnost používání mobilního telefonu
Zdroj: ČT24

Podle něj může být přílišný kontakt s domovem i na škodu. „Důležité je rozhodnout se na straně rodiče, proč dítě na tábor posílají. Pakliže chtějí, aby bylo samostatné, aby si umělo najít kamarády a umělo se orientovat ve složitých nestandardních situacích, pak musí dítěti dát jistou důvěru,“ vysvětlil Sedláček.

Důvěru svým dětem dávají i rodiče pionýrů z jižní Moravy. „U rodičů nacházíme pochopení, že 14 dní na táboře můžou vydržet bez telefonu a obejdou se bez něj. Komunikace s rodiči probíhá prostřednictvím vedoucích,“ dodal Humpolík.

Děti, které mobil přesto využívají, si chtějí také na dálku povídat s kamarády nebo sdílet svoje zážitky na sociálních sítích.

Česko, táborníků ráj

Česká republika patří v Evropě k táborovým velmocem, v počtu táborů a dětí na nich jí může podle České rady dětí a mládeže v přepočtu na obyvatele konkurovat jen Slovensko. Letos podle její studie vyráží pod stan nebo do chatky každý druhý náctiletý do 18 let. Pětina dětí pak míří na dva a více táborů.

I když v poslední době roste popularita příměstských táborů, oblibě těch pobytových se zdaleka nevyrovnají. Na příměstský tábor podle průzkumu České rady dětí a mládeže letos míří jen jedno dítě z pěti.

Účast na táborech
Zdroj: ČT24