Ostravská ČSSD sehnala dost podpisů, aby Paroubek kandidoval do Senátu. Praze navzdory

Ostravští sociální demokraté nasbírali během týdne od občanů tisíc podpisů na podporu kandidatury bývalého premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka do Senátu. Předsednictvo strany Paroubka jako kandidáta nepodpořilo, s podpisy ale může kandidovat jako nezávislý.

„Jsme spokojeni. Potvrdili jsme si tou petiční akcí, že Jiří Paroubek má velkou podporu občanů Ostravy-Jihu, Polanky a Proskovic,“ uvedl místopředseda ostravské ČSSD Adam Rykala. „Podpisy sbírají kolegové sociální demokraté, ale velmi nás potěšilo, že se do akce na podporu Jiřího Paroubka zapojili i příznivci z řad občanů. Nosí nám plně vyplněné archy, maminky z dětských hřišť, mladíci ze skateparku i babičky z domovů pro seniory,“ doplnil.

S Paroubkem prošli celý volební obvod 71 Ostrava-město, kde bude kandidovat. Kde se budou podpisy sbírat, psali sociální demokraté na sociálních sítích. Podle Rykaly se to rychle rozkřiklo a lidé na ně čekali. „Nasbírali jsme tak jen za jeden den skoro 300 podpisů. Tak velkou vlnu podpory jsem už několik let neviděl,“ uvedl Rykala, který je lídrem kandidátky ČSSD v nejlidnatějším obvodě Ostrava-Jih.

Paroubek poděkoval lidem za podporu, ale poděkoval i členům předsednictva ČSSD, kteří ho neschválili. Mohl si tak prý totiž díky nim udělat přímo v ulicích průzkum, zda v Ostravě mezi lidmi skutečně podporu má. „Už o tom nepochybuji a poperu se za zájmy občanů Ostravy v Senátu. V nejbližších dnech uceleně představím svůj volební program a těším se na další setkání s občany,“ plánuje Paroubek.

Sociální demokraté sbírají podpisy pro Paroubka dál. „I proto, aby se kolegové v Praze nad sebou zamysleli a i trošku zastyděli. Sociální demokracie není v situaci, kdy si může dovolit odmítat pomoc od svých úspěšných expředsedů. Někteří se asi Jiřího Paroubka bojí, ale my chceme v Senátu někoho, kdo nebude šest let neviditelný, ale popere se za zájmy občanů Ostravy,“ vysvětlila místostarostka Ostravy-Jihu Věra Válková.

Ačkoli se Jiří Paroubek narodil v roce 1952 v Olomouci, vyrůstal v Praze, kde absolvoval gymnázium Hellichova a vystudoval VŠE (absolvent 1976). Pracoval v podniku Restaurace a jídelny (RaJ), kde se stal ekonomickým náměstkem. Zároveň působil v širším vedení ČSS, jejímž členem se stal již po maturitě a vystoupil z ní v roce 1986. Od roku 1989 byl členem ČSSD.

V 90. letech podnikal jako ekonomický poradce, od roku 1998 byl náměstkem pražského primátora. V roce 2004 jej Stanislav Gross vybral do své vlády na místo ministra pro místní rozvoj, když Gross rezignoval, stal se Paroubek v roce 2005 premiérem. Od dalšího roku byl i předsedou ČSSD. Pod jeho vedením vyhrála ČSSD krajské a senátní volby 2008 a volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

Poté, co v roce 2010 odešel z čela sociální demokracie a další rok i ze strany samotné a založil LEV 21 (později Národní socialisté – LEV 21), zůstal poslancem, a to až do roku 2013, kdy se tehdejší sněmovna předčasně rozpustila. V následujících sněmovních volbách nekandidoval, v roce 2014 se sice ucházel o post europoslance, ale bezúspěšně. Minulý rok Paroubek usiloval o návrat do ČSSD, obvodní výkonný výbor v Praze 5 ale tehdy jeho žádost nepodpořil. V květnu letošního roku uvedl, že na podzim opět zváží případný vstup do ČSSD.

Vrcholnou politickou kariéru Jiřího Paroubka provázely některé kontroverze. Dával najevo ochotu spolupracovat s komunisty na schvalování zákonů a opírat se o ně i při vládnutí („a kdyby tady spadli marťani, tak je budu schvalovat třeba s marťany,“ řekl na slavném vystoupení ÚVV ČSSD), pouštěl se do ostrých sporů s některými médii i prezidentem Klausem, kterému vyhrožoval, že mu omezí zahraniční cesty. Před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009 se potom stal Paroubek cílem prostestů, při kterých na něj jeho odpůrci házeli na volebních mítincích vajíčka.

Jiří Paroubek se také obklopoval některými kontroverzními osobnostmi. Úzce spolupracoval s Petrem Bendou, který čelil obviněním, že do strany přivádí tzv. mrtvé duše. V roce 2008 také došlo v restauraci, kde předtím Paroubek křtil svoji knihu, k vraždě Václava Kočky mladšího. 

Jiří Paroubek
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK