Stát by mohl přispět na opravu Larischovy vily, spojené s heydrichiádou, řekl Babiš v Pardubicích

Stát by mohl přispět na opravu Larischovy vily v Pardubicích, nazývané také Zámeček. Peníze by mohl vyčlenit v rozpočtu pro rok 2020. Při návštěvě Pardubického kraje to řekl designovaný premiér Andrej Babiš (ANO). Vila je symbolem československého odboje. V roce 1942 nacisté v jejím sklepení vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny SILVER A i obyvatele Ležáků. Následně je popravili na nedaleké střelnici.

  • Vilu dal na konci 19. století postavit hrabě Jiří Larisch-Mönnich. Manželkou tohoto potomka uhlobaronského rodu na Karvinsku byla neteř císařovny Sissi.  
  • Budova několikrát změnila majitele a po německé okupaci v roce 1939 ji zabral německý policejní pluk.
  • Na místě dnešního památníku bylo během devatenácti dnů popraveno 194 lidí, převážně z Pardubic a okolí, včetně obyvatel z osady Ležáky, kteří byli před popravou vězněni a vyslýcháni ve sklepení Zámečku. Obec byla vyhlazena nacisty jako odplata za napojení na atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. 
  • Po válce působila ve vile chvíli důstojnická škola a od poloviny 50. let tamní prostory využívala firma Tesla pro kanceláře a sklady.
  • Současným majitelem je Československá obec legionářská.

Předsedovi vlády v pondělí projekt představili zástupci Československé obce legionářské. „To místo je součástí naší historie, i když velice negativní. Připomíná zvěrstva nacistického režimu. Myslím, že je důležité, aby takové projekty byly zrealizované,“ uvedl Babiš.

Legionáři vilu získali zdarma v roce 2015. Léta nevyužívaná budova dříve patřila společnosti Foxconn. Na kompletní rekonstrukci odhadem za 55 až 70 milionů korun ale nemají peníze. Zadlužit se spolek zatím nechce.

„Jsme schopni opravovat vilu za pomoci města, kraje a dalších subjektů. Pokud si nevezmeme úvěr, budeme opravy zajišťovat krok po kroku, a místo čtyř let nám to bude trvat třeba deset let i více,“ řekl regionální zástupce legionářské obce František Bobek.

Na opravy menšími částkami přispívá čtvrtým rokem kraj, druhým rokem město. Legionáři z dotací získali několik milionů korun a opravují postupně části, které jsou v havarijním stavu, například mohutnou věž.

Na Larischově vile začaly záchranné práce (zdroj: ČT24)

„Odstranili jsme dřevomorku v jídelně, ve sklepeních, v nejhorším stavu byla věž. Vyčistili jsme ji od přízemí nahoru, sanovali veškeré dřevo, osekali veškerou omítku, střecha je provizorně zastřešená, věž má nový ochoz,“ řekl Bobek.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) uvedl, že kraj je ochotný přispět až patnáct milionů korun, zároveň by ale mělo dát peníze také město. Netolický doufá, že individuální dotaci kolem 40 milionů korun legionáři od státu dostanou. „Uvidíme, kolik dá město a kraj, my to musíme nějakým způsobem doplnit,“ uvedl Babiš.