V Ústí se zavírají ubytovny, město se obává náhlé vlny až 230 bezdomovců

168 hodin: Bez ubytovny (zdroj: ČT24)

Desítky lidí včetně seniorů a dětí obývajících dvě ubytovny v Ústí nad Labem se za tři týdny ocitnou bez střechy nad hlavou. Firma, která ubytovny provozuje, oznámila konec. Nájemníky jsou většinou romské rodiny, pro které byly ubytovny poslední štací, kde sehnali bydlení. Ústecká primátorka Věra Nechybová (zvolena za ANO, nyní za UFO) věc nehodlá řešit. Kde od prázdnin složí hlavu na 230 lidí, z čehož může být až polovina dětí, není jasné. Situaci mapoval pořad 168 hodin.

Mezi nájemníky ubytovny v Klíšské ulici panuje nervozita. Někteří přemýšlejí, že se v červenci přesunou do blízkého bunkru, jiní že si pořídí stan, aby měli aspoň něco nad hlavou. Zhruba stovka nájemníků ubytovny v Klíšské ulici má už jen tři týdny na to, aby si našli nové bydlení.

Osmatřicetiletý Josef Duna a padesátiletá Naděžda Kaličková žijí v malém jednopokojovém bytě dva roky. Platí 11 tisíc měsíčně včetně energií, tedy asi třikrát víc, než je v Ústí obvyklé. Na nájem pobírají příspěvek od státu, jinde bydlení nesehnali. Byli tady spokojeni, než se dozvěděli o nutnosti vystěhovat se do konce června. „Pokud nebude možnost a nebudu mít, kde bydlet, zůstanu na ulici. Dcerku budu muset dát ke svojí mamince na tu chvíli,“ říká Josef Duna.

Také dvaačtyřicetiletá Drahoslava Miková žije na ubytovně s rodinou několik let. Obvolala prý už spoustu inzerátů, ale bez úspěchu. „Máme děti, nevíme, co bude dál. Kam s dětmi? Všude chtějí kauci, a když bez kauce, tak se ptají: ,Jste Rom?‘ Na rovinu řeknete, že ano, položí vám telefon, ani se nebaví,“ popisuje trable s bydlením.

Nervozní jsou i obyvatelé druhé ubytovny Modrá v městské části Střekov. Tady žije odhadem 130 nájemníků včetně dětí a seniorů, také oni mají lhůtu na vystěhování do konce června.

Dlouhodobá informace, která nepřišla

Vlastníkem objektů je společnost CPI, od které si je pronajímala místní podnikatelka Lea Anderlová. Co ji vedlo k uzavření ubytoven, není známo, s médii totiž nekomunikuje. Nájemníkům prý po svém druhovi vzkázala, že jim nájemní smlouvy neprodlouží, ke konci června vypne elektřinu i vodu a ubytovny zavře.

Vedení městských částí tím ovšem dostala do prekérní situace, protože nemají ubytovací kapacitu, kam můžou obyvatele umístit. A magistrát krizovou situaci odmítá řešit. „My víme, že nájemníci o tom, že jim nebude prodloužen nájemní vztah, dostali informaci v lednu letošního roku, čili se nejedná o krizovou nenadálou situaci, ale je to dlouhodobá informace, kterou mohli tito obyvatelé řešit,“ tvrdí primátorka Nechybová.

Věra Nechybová
Zdroj: ČT

Ovšem tato dlouhodobá informace nemusela být podána vůbec zřetelně. „Jestli to spojuje s tím, že smlouvy se uzavírají na dobu určitou, tak to je naprosto běžná věc na ubytovnách a nenapadne vás v lednu, že když máte smlouvu do června, že by se neprodloužila,“ přibližuje charakter informace koordinátorka sociálních služeb organizace Člověk v tísni Radka Kunešová.

Nájemníci ubytoven tvrdí totéž, a sice že je při podpisu smlouvy v lednu o červnové povinnosti vystěhovat se nikdo neinformoval. Obyvatelé ubytovny v Klíšské ulici tvrdí, že se o stěhování dozvěděli na konci května. Slova primátorky popírají. I organizace Člověk v tísni, která s lidmi z ubytoven dlouhodobě pracuje, se o uzavření dozvěděla až před dvěma týdny.

Město dává od potenciálních 230 bezdomovců ruce pryč

Primátorka Nechybová podle svých slov nabízí obyvatelům těchto ubytoven kontakt a seznamy na ubytovny nebo na místa, kde by mohli žádat o náhradní bydlení. Obyvatelé ale tuší, že nemají příliš šancí bydlení získat. A starostka Střekova Eva Outlá (PRO!Ústí) jim dává za pravdu. „V komerčních nájmech, si myslím, jsou úplně bez šance, protože vlastník většinou chce kauci, což oni nedají dohromady. Víte, že tady je velké stigma vůči romské populaci, takže nevím, jestli možnost s kaucí by ten problém zcela ideálně vyřešila,“ přibližuje.

Situace je o to komplikovanější, že ústecký magistrát v březnu vyhlásil takzvané opatření obecné povahy. V určitých částech města odmítá novým nájemníkům platit dávku v hmotné nouzi, takzvaný doplatek na bydlení. Podle Nechybové má opatření vést k tomu, že se „nebudou kumulovat nepřizpůsobiví na těch místech, kde se kumulují“.

Tím pádem se dvěma stovkám nájemníků z ubytoven v Modré a Klíšské ještě více zúžily možnosti, kde ubytování hledat. „My opakovaně říkáme: Toto není naše práce, to není naše povinnost, oni jsou zodpovědní za to, jak žijí a kde žijí,“ říká Nechybová.

Podle Radky Kunešové je to ale krátkozraký přístup. „Je v zájmu všech v Ústí, aby tady nedocházelo k nějakým vyhroceným situacím, aby nedošlo k tomu, že 1. 7. tady bude 200 lidí stát a nebudou mít kam složit hlavu,“ tvrdí koordinátorka z Člověka v tísni. „Vůbec si nedovedu představit ty rodiny s dětmi, že by byly na ulici. Prostě si to nedovedu představit,“ dodává místostarosta městského obvodu Ústi nad Labem Karel Karika (PRO!Ústí).