Třetina prvňáků má poškozené nohy kvůli špatným botám, říkají obuvníci

Asi třetina prvňáků trpí podle tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA) Vlasty Mayerové problémy s nohama. Mají například ploché nohy, pokroucené prsty, bradavice, plísně nebo odřeniny. Ty nejsou vrozené, ale vznikají nošením nevhodných bot. Mohou způsobovat také problémy s páteří nebo bolení hlavy.

Asi 98 procent dětí se rodí se zdravýma nohama – ty jsou však podle Mayerové velmi tvárné a špatné boty jim mohou ublížit. Například krátké a špičaté boty mohou způsobit vbočený palec.

Problémy jsou nejčastěji spojené s rychlým růstem. „Při návštěvách ve školkách a školách velmi často zjišťujeme, že děti mají buď boty malé, nebo zase naopak, třeba i v zimním období zas až o dvě čísla větší, což také není ideální,“ říká Mayerová. Děti samy si přitom málokdy všimnou, že z bot vyrostly, nebo že jim nesedí. Rodiče by proto měli správný rozměr kontrolovat sami. U dětí do šesti let je to prý vhodné každé dva až tři měsíce, do deseti let každé čtyři měsíce a později pak zhruba každých pět měsíců.

Roli při výběru bot nehraje jen délka nohy, ale i její šířka. Ta se u dětí liší, a boty je proto při nákupu potřeba dobře vyzkoušet. Potíže vznikají také kvůli módním trendům. Špička dětských bot by měla být kulatá, široká a dobře ohebná. Podpatek by zase neměl přesáhnout výšku 1,5 centimetru a pata by měla být postavená kolmo.  A to není vždy „in“.

Důležitý je i materiál, ze kterého je bota vyrobená. Mayerová doporučuje kůži, textil nebo klimamembránu. Boty mají být hlavně dobře prodyšné, aby se v nich nohy nepotily. Podešev a vnitřek boty by měly dobře tlumit nárazy. Ne zcela vhodný je prý suchý zip: „Tkaničky nohu lépe stáhnou a v botičce ji dobře drží,“ vysvětluje Mayerová. 

Roli hraje i výběr správných bot pro danou činnost. Mayerová upozorňuje, že děti by měly mít zvláštní pár na doma, na ven a na sport.

Pomoci při správném vývinu nohy může kromě kvalitní a dobře zvolené obuvi také ortopedická vložka nebo rehabilitace. Problémy je někdy těžké zachytit včas, protože se mohou projevit až se zpožděním.