Prezident Zeman poškozuje zájmy Česka, říká šéf ODS Fiala

Horizont ČT24: Prezident Zeman poškozuje zájmy Česka, nelíbí se šéfovi ODS (zdroj: ČT24)

„Mluvit o velezradě je asi přehnané,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana pověřit Bezpečnostní a informační službu (BIS) úkolem zjistit, zda nemůže jed, kterým byl otráven agent Sergej Skripal a jeho dcera ve Velké Británii, pocházet z Česka. Podle předsedy ODS Fialy jsou však kroky prezidenta Zemana v kauze pro zahraničí jen dalším signálem, že český prezident hájí zájmy Ruska. Fiala to uvedl v pořadu Interview ČT24.

Poškozování české pozice v zahraničí a vnášení nejistoty, místo rezolutního postoje, přináší podle předsedy ODS Petra Fialy jednání prezidenta Miloše Zemana v kauze kolem otráveného bývalého ruského agenta a jedu novičok. Řekl to v úterním Interview ČT24.

Prezident Zeman v pondělí uložil šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi, aby zpravodajci pátrali po tom, zda byl na území Česka jed skladován. Reagoval tak na nařčení Ruska, že by jed mohl pocházet mimo jiné z České republiky. „To, že tady pan prezident nejedná správným způsobem a poškozuje zájmy České republiky, to je prostě zjevné a neoddiskutovatelné,“ uvedl v úterý večer Fiala.

„Mluvit přímo o velezradě je asi přehnané,“ reagoval Fiala na vyjádření  předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka, podle kterého by se záležitostí měl zabývat Senát, protože jde o jednání na hraně velezrady. Také poslankyně ODS Miroslava Němcová souhlasila s tím, že se Zeman v politickém slova smyslu velezrady dopustil. V trestněprávní rovině ale podle ní asi řízení nebude moct být zahájeno. 

Zemanův postup podle Fialy neodpovídá zvyklostem v mezinárodních vztazích. „Považuji za špatné, že ve chvíli, kdy vláda popírá, že by na českém území něco takového bylo, a jsme vystaveni propagandě Ruska, jsme obvinění v mezinárodním veřejném prostoru proto, aby se odvedla pozornost od Ruska, přichází pan prezident s něčím takovým, co bude interpretováno jako určité pochybnosti České republiky,“ argumentoval Fiala.

„Z hlediska mezinárodní politiky jde o velice špatný signál. Jenom utvrzuje zahraničí v představě, že tu máme pana prezidenta, který spíš než zájmy demokratického západu hájí zájmy Ruska,“ dodal předseda ODS.

BIS má pracovat tajně, ne na veřejnou objednávku

A Fialovi se nelíbí ani to, jakým způsobem prezident úkol BIS zadal. „V přímém přenosu se dovíme, že úkoluje v nějaké věci BIS. Pan premiér v demisi jasně řekl, že v České republice nic takového není a podobné obvinění je lživé, a tak je na panu premiérovi, aby si to s panem prezidentem vyjasnil,“ řekl předseda občanských demokratů.

Podle něj by tajné bezpečnostní služby měly pracovat v tichosti, bez podobných veřejných zadání. „Jestliže o tom všichni víme, pak to v pořádku není. Ti ústavní činitelé, kteří takto jednají, nejednají kvůli zájmu České republiky, ale spíše to dělají kvůli svému mediálnímu obrazu nebo sledují jiné cíle,“ nebral si servítky vůči Zemanovi Fiala.

Předseda ODS je přesvědčen, že Británie měla důvod k nařčení Ruska, že stojí za atentátem na špiona Skripala. „Britové jsou nejen velmi zkušení diplomaté, ale také velmi zdrženliví, a nevyvolávali by určitý typ mezinárodního konfliktu bez důkazu. To, že na to reaguje tolik zemí, znamená, že britská premiérka byla schopná přesvědčivě vysvětlit, proč ta reakce taková má být,“ dodal Fiala v reakci na vyhoštění ruských diplomatů z osmnácti zemí EU, USA a dalších států.

„Rusko dlouhodobě v mezinárodních vztazích provokuje, nedodržuje mezinárodní dohody a tohle je příliš vážná situace na to, abychom mohli nereagovat,“ dodal lídr ODS.

Kauza kolem jedu novičok se začala odvíjet od útoku v jihoanglickém Salisbury, kde byl nervově paralytickou látkou začátkem měsíce otráven bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera.

Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.