Vládní vyjednávaní: ČSSD chce deset priorit protlačit s pomocí komunistů

Před úterní večerní schůzkou vyjednávačů ANO a ČSSD spolu ladili noty zástupci sociálních demokratů a komunistů. Právě KSČM by měla ve sněmovně Babišovu vládu tolerovat. Předseda ČSSD Jan Hamáček předložil šéfovi komunistů seznam deseti bodů, kde se zatím vyjednávači ANO a ČSSD neshodují. S prosazením těchto návrhů by měli pomoct právě komunisté: jde třeba o zálohové výživné nebo bankovní daň.

„Jedná se o priority, kde vidíme shodu a průnik levicových programů ČSSD a KSČM, a tudíž i prostor pro jejich společné prosazování ve vyjednávání o nové vládě s hnutím ANO. Teď čekáme na stanovisko KSČM,“ řekl Hamáček.

Na seznamu je zákaz privatizace veřejných služeb a společností se státní účastí, zavedení nemocenské v prvních třech dnech stonání ve výši 60 procent, zálohované výživné, kde by matkám chybějící alimenty platil stát a pak je zpětně vymáhal, zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc nebo garance, že se nebude zvyšovat finanční spoluúčast pacientů. ČSSD na seznam zařadila i bankovní a dědickou daň nebo zavedení sdíleného pracovního místa.

Kromě daní či sociální oblasti se ANO a ČSSD zatím rozcházejí v pohledu na to, kolik ministerstev by menší partner měl ve vládě obsadit. Sociální demokraté usilují o pět křesel, ANO nabízí čtyři.

Usnesení schválené únorovým sjezdem ČSSD navíc s odkazem na Babišovo trestní stíhání vyzývá ANO, aby do vlády nenominovalo stíhané politiky. Označuje to za zásadní překážku. Podle deníku Právo vznese Hamáček na večerním jednání právě téma možné Babišovy neúčasti ve vládě. Zástupci hnutí ANO to však už dříve rezolutně odmítali.