Hosté Fokusu VM: Signály možného nástupu nové totality vidíme už teď, většině lidí je to ale jedno

Fokus Václava Moravce na téma totalita (zdroj: ČT24)

Lidé v demokratické společnosti jsou schopni rozpoznat, že hrozí nastolení nového totalitního režimu, mnohé to však nezajímá, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce, jehož tématem byla totalita. Hosty pořadu byli mimo jiné spisovatel Jiří Padevět, koreanistka Nina Špitálníková a novinář a spisovatel Martin Milan Šimečka.

Podle Šimečky jsou signály blížící se možné nové totality patrné už dnes. Zmínil v této souvislosti útoky politiků na média. „V třicátých letech vznikl pojem lügenpresse, tedy lživý tisk. Hitler používal útoky na média jako začátek totalitního systému,“ připomněl.

„To, co se děje dneska, je úplně totožné. Politici mluví o lžích v tisku, o lživých novinářích, prestitutkách. To je naprosto jasný signál toho, že mají v úmyslu demokracii zničit,“ dodal Šimečka.

Padevět souhlasí, že signály možné nové totality se už objevují. „A zase je tady to podstatné: spoustě lidí, nebo možná dokonce většině populace, je to vlastně jedno. A to já považuji za nejvíc nebezpečné,“ uvedl spisovatel.

Šimečka i Padevět se domnívají, že nová totalita by vypadala jinak než ty předchozí. Padevět míní, že by mohla být méně krvavá. „Svobodný internet může být nástrojem k manipulaci s masami, a tím pádem by nebylo třeba tolik vyšetřovatelů a tolik věznic,“ sdělil spisovatel.

Podle Padevěta je pro nástup totality podstatné, že „vůdce slíbí lepší příští. A v záři těch světlých zítřků nejsou vůbec vidět ty ostnaté dráty“.

Mladým to jedno není, nemají však informace

Podle koreanistky Špitálníkové se o politiku a volby zajímá víc mladých lidí než před deseti lety a k případnému nástupu nové totality by nevšímaví nebyli. Mladí lidé ale nemají dostatek informací o předchozích totalitních režimech, domnívá se Špitálníková.

„Ti studenti se ani nedokážou vcítit do toho, jaké to bylo, takže chybí i ta přímá zkušenost,“ uvedla. Připustila také, že důvod, proč mladí lidé nemají dostatek informací o historii, tkví částečně i v jejich vlastním nezájmu a lenosti.

Hosty Fokusu Václava Moravce na téma totalita byli i socioložka Jiřina Šiklová, bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková a historik Pavel Suk. Celý pořad najdete ve videu v čele článku.