Lékárníci se přidali ke kritice eReceptů: Zatím neplní svůj účel a zdržují

Elektronické recepty zatím nepřinášejí podle lékárníků ani úsporu zdravotní péče ani zamezení duplicit při předepisování léků, spíš zdržují od práce. Shodli se na tom na prvním celonárodním sněmu v Brně, kam přijela stovka účastníků z menších lékáren bez řetězců. Povinnost vydávat eRecept mají lékaři od letošního ledna. Ministerstvo zdravotnictví však nebude první rok nikoho pokutovat za vydávání klasických receptů. Původně měla hrozit pokuta až dva miliony korun.

Systém eReceptů podle lékárníků sice funguje, ale výrazně zdržuje. „Datový zápis na úložiště trvá někdy i minuty,“ kritizoval na sněmu v Brně Aleš Nedopil z Lékárny U Bílého lva v Říčanech. Podle něj může vzniknout problém v případě výpadku internetu u lékáren, které nemají záložní internet. Prakticky se nedostanou k datům a možnosti zúčtování.

„Řešením je hluboce se zamyslet nad fungováním a podívat se do zahraničí, doplnit off-line režim, aby to přineslo ten efekt, který čekáme. To je úspora zdravotní péče, zamezení duplicit a kontrola interakcí. To by byl efekt, který by pocítili pacienti i české zdravotnictví,“ řekl lékárník Aleš Nedopil.

Na to, že systém reaguje pomalu a prodlužuje jim práci, si stěžují i někteří lékaři. Podle ministerstva je průměrná odezva centrálního úložiště v řádu jednotek sekund. „Případná delší odezva může být způsobená komunikací s Registrem obyvatel pro ztotožňování pacientů. S narůstajícím počtem ztotožněných pacientů bude tento krok při vystavování eReceptu postupně odpadat, a tedy doba vystavování bude rychlejší,“ vysvětlila mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková.

Zamezení duplicit a kontrola interakcí do dvou let

Souhlasí s ním i David Gregor ze Zámecké lékárny Děčín. „Pacient si může vyzvedávat léky od různých lékařů a my zatím nevidíme kompletní medikaci. Nemůžeme vysledovat interakci. Ročně jsou desetitisíce hospitalizací kvůli špatné kombinaci léků,“ řekl David Gregor.

Právě tomu má zamezit lékový záznam pacienta, díky kterému lékaři i lékárníci uvidí léky, které pacient bere od všech lékařů. Potom se zamezí dublování i špatným reakcím na léky. Ušetří tím jak zdravotnictví, tak se více ochrání lidské zdraví. Funkce, které by lékárníci ocenili, v systému vůbec nejsou, ale mají se nastavit do dvou let. „Ministerstvo nyní intenzivně pracuje na slíbených funkcionalitách, jako je lékový záznam,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Kolaps nenastal, lékaři se připojují postupně

Kristýna Pilátová z lékárny z Votic na Benešovsku tvrdí, že s eReceptem zatím tak velké problémy nejsou, protože se nezapojili všichni lékaři. „Mnoho doktorů je totiž zatím nepoužívá, takže naštěstí nedošlo ke kolapsu, který jsme čekali. Přechod z klasické na elektronickou preskripci je pozvolný. Bylo by ale nejzásadnější, kdyby ti, co systém zavádějí, si to vyzkoušeli v praxi. Systém trpí tím, že to dělá někdo, kdo o tom v praxi moc neví. Potom tam vznikají aspekty, se kterými se nepočítalo,“ vysvětlila Kristýna Pilátová.

Lékaři nevydali v lednu elektronicky pětinu receptů

Asi pětina receptů na léky nebyla podle ministerstva zdravotnictví v lednu vydána elektronicky. Většina lékařů vydává eRecepty od začátku roku, bylo jich přes 4,4 milionu. Denně je to podle statistik systému obvykle mezi 170 až 250 tisíci, nejvíc v pondělí. Většina pacientů však dostala recept na papíře, v SMS nebo e-mailu jen necelé procento. Vyplývá to z informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který eRecept spravuje.

Lékařů a zubařů je do systému zapojeno přes 43 tisíc, dalších asi 2900 na vyřízení žádosti ještě čeká. Aktivně předepisuje eRecepty asi 26 600 lékařů.

Obavy, že kvůli povinnosti vydávat elektronické recepty zavře své ordinace větší množství lékařů, se podle ministra zdravotnictví nepotvrdily. Ke konci loňského roku skončil podobný počet lékařů jako v roce 2016.