Komunisté na Ondráčkovi trvají. Do čela komise na kontrolu GIBS je podle nich ideální

ANO podporu Ondráčka ještě zváží. Rozhodne se před volbou komise (zdroj: ČT24)

Sněmovní klub KSČM odmítl žádost hnutí ANO o přehodnocení nominace Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček ale v úterý vyhověl žádosti ANO a přišel na zasedání poslanců hnutí, kde zhruba hodinu odpovídal na jejich dotazy. ANO poté oznámilo, že se o jeho případné podpoře rozhodne až před volbou složení komise, která proběhne příští pátek.

„Odmítl si nechat diktovat,“ uvedl k rozhodnutí klubu zdroj ČTK obeznámený s jednáním. ANO požádalo o zvážení nominace v pondělí v reakci na výzvu prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Ten připomněl, že Ondráček se v roce 1989 jako člen pohotovostního pluku zúčastnil zásahů proti demonstrantům. Nyní by měl dohlížet na činnost policie.

„Nevidím důvod, proč by Zdeněk Ondráček neměl být nominantem právě na tuto funkci, když má jeden z nejvyšších stupňů bezpečnostní prověrky,“ prohlásil v pondělí předseda strany Vojtěch Filip. V pořadu Devadesátka ČT24 pak dodal: „Já to nehodnotím podle toho, jestli byl někde jako mladý člověk, hodnotím to podle jeho práce v současné době. Na klubu jsem také říkal, že KSČM nebude součástí podivné volební kampaně prezidentského kandidáta Horáčka.“ 

Já to beru tak, že někam nastoupil – byl pod přísahou a musel vykonávat rozkazy tam, kam byl povolán.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

Šéf poslanců Pavel Kováčik se pak domnívá, že vhodnější kandidát ve sněmovně není. „Nenecháme si někým něco lustrovat nebo dokonce kádrovat,“ prohlásil před jednáním klubu.

Odmítavě mluvil i sám Ondráček: „Nikdo neví nic o tom, co jsem dělal po roce '89. Nikomu, ani panu Horáčkovi, nevadilo, že jsem byl v minulém funkčním období členem komise na kontrolu Bezpečnostní informační služby.“ V úterý pak zhruba hodinu odpovídal na dotazy poslanců ANO. „Budeme o tom ještě diskutovat, kolegyně a kolegové si to nechají projít hlavou,“ uvedl po jednání klubu šéf sněmovní frakce ANO Jaroslav Faltýnek k možné volbě Ondráčka.

Sněmovna bude o obsazení komisí hlasovat na schůzi, která začne 12. prosince. Volba předsedů se uskuteční patrně až v lednu. Předsedy komisí sněmovna volí tajně jako celek.

„Ukáže se na plénu, jestli to hnutí ANO myslí vážně,“ řekl už v pondělí člen bezpečnostního výboru Vít Rakušan (STAN). Poukázal na dosavadní hlasovací spolupráci ANO, SPD a KSČM, kteří dají dohromady pohodlnou většinu 115 hlasů. Ondráček v čele komise se nelíbí ani lidovcům. „Představuje člověka, který aktivně s pendrekem v ruce hájil totalitní režim a mlátil naše lidi,“ řekl šéf sněmovního klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Piráti tvrdí, že komisi pro dohled nad činností GIBS by obecně neměl vést člověk spojený s komunistickou minulostí. „Stojíme před klíčovým krokem, který po více než čtvrt století může přiřknout komunistům významný post v orgánu, který je zásadní pro kontrolu policejních složek,“ řekl jejich předseda Ivan Bartoš. 

Opravdu není možné, aby takový člověk s minulostí z Palachova týdne byl v čele komise.
Zbyněk Stanjura
šéf poslanců ODS

Proti Ondráčkovi bude i klub ODS a TOP 09. „My samozřejmě nemůžeme hlasovat pro pana poslance Ondráčka. Také nemůžeme vyslovit důvěru vládě, kterou povede agent Štátnej bezpečnosti. Pro nás to druhé je daleko horší než to první, ale obojí je nepřijatelné,“ komentoval situaci předseda sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda SPD Tomio Okamura považuje Ondráčkovu nominaci za nešťastnou. Poslanci jeho frakce podle něj očekávají, že je Ondráček o podporu požádá a přijde na klub. Poznamenal, že se před týdnem zástupci všech stran dohodli na poměrném zastoupení v komisích a obsazení komise ke kontrole GIBS nechali na dohodě KSČM a ČSSD. 

Vydáno pod