Heger na vládě neuspěl, platby za pojištěnce neporostou

Praha - Kabinet v demisi odmítl žádost ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o navýšení plateb za státní pojištěnce, tedy za děti, důchodce či nezaměstnané, za které platí zdravotní pojištění stát. Ministerstvo financí už dříve jakékoli navýšení odmítlo. Miliardy, které by poslalo do zdravotnictví, by totiž muselo sehnat jinde. Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček to kometnoval slovy, že vláda promarnila další příležitost k alespoň částečné stabilizaci zdravotnictví.

Podle Hegera prokázal systém zdravotnictví v uplynulých letech schopnost vypořádat se s pomalejším růstem příjmů hlavně tím, že zvýšil efektivitu. Otázkou ale podle něj je, zda je reálné dosahovat dalších úspor stejnou cestou i nadále. Navrhoval proto, aby od ledna 2014 částka, která tři roky stagnuje na 723 korunách měsíčně, stoupla o 77 korun. Systém by tak získal ročně navíc 5,7 miliardy.

„Já osobně jsem přesvědčen, že by v tento moment bylo navýšení příjmů vhodné a potřebné. Zdravotnictví se s okleštěním příjmů vypořádalo velmi dobře a našlo vnitřní rezervy, které tento tlak pomohly ustát. Nyní je ale načase umožnit systému další rozvoj,“ řekl v minulých dnech Heger.

Graf měsíčních plateb za státní pojištěnce
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví ČR

Před začátkem krize v roce 2008 stoupal výběr pojistného meziročně zhruba o 8,5 miliardy korun. V roce 2009 ale nastal propad. Nyní jsou už podle Hegera rezervy prakticky vyčerpány a tlak na růst efektivity vede poskytovatele na samotný kraj jejich ekonomických možností. Stagnace meziročního růstu přesto trvá, přispívá k tomu podle ministra i navyšování DPH, které dopadlo také na zdravotnictví.

Systém veřejného zdravotního pojištění se podle Hegerova očekávání bude letos potýkat s propadem zhruba šest miliard korun. Celkové příjmy se podle predikcí ministerstva financí předpokládají ve výši 224 miliard, celkové náklady nejméně 230 miliard korun. Platby na zdravotní pojištění jsou v Česku ze zákona povinné, u jednotlivých skupin obyvatelstva se ale jejich výše výrazně liší. Třeba u zaměstnanců jsou odvody zhruba čtyřikrát vyšší než u státních pojištěnců, za které stát měsíčně odvádí 723 korun.

ČSSD vidí řešení ve změně úhradové vyhlášky

Němeček vidí řešení v urychlené změně úhradové vyhlášky, podle které platí zdravotní pojišťovny za léčení: „Jedině tak je možné odvrátit zásadní ekonomické problémy nemocnic a ohrožení dostupnosti zdravotní péče pro občany.“ Problémy ve financování zdravotnictví podle něj nezpůsobuje nízká efektivita, ale chaotická zdravotnická politika pravicových vlád.

Brífink po zasedání vlády v demisi (zdroj: ČT24)