Soud zamítl první stížnosti na volby. Volič chtěl zneplatnit volby kvůli stíhání Babiše a Faltýnka

Nejvyšší správní soud (NSS) v pondělí odmítl první desítku stížností na volby do sněmovny. Letos podali voliči a strany 68 stížností, soud je bude projednávat nejméně příští dva týdny.

Stížnosti, které v pondělí NSS jako první dvě zamítl, se týkaly zneplatnění volby Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba hnutí ANO 2011), protože oba čelí trestnímu stíhání. Nejvyšší správní soud v obou případech dospěl k názoru, že fyzická osoba, která návrh podala, k tomu nebyla oprávněna.

Vedle toho soud zamítl dalších osm stížností. Většinou měly formální vady nebo si navrhovatel stěžoval na konkrétní kandidáty v jiném kraji, než sám volil.

Některé stížnosti podle soudu ukazují na závažné problémy a soud si proto vyžádal dokumentaci od volebních komisí z Jihomoravského, Středočeského a Plzeňského kraje. 

Většinu z 68 podnětů podali voliči, nejméně tři jsou od stran. Kvůli pochybnostem o správnosti připočítávání preferenčních hlasů některými volebními komisemi se na soud obrátila Česká pirátská strana. Piráti navrhují mimo jiné přepočítat hlasy alespoň v některých okrscích, kde podle nich zjevně došlo k chybám.

Mezi těmi zhruba 68 se nachází několik stížností, které přednáší závažnou problematiku, ale my se musíme seznámit s dokumentací volební, musíme ověřit, jestli to, co tvrdí, je skutečně tak, jak tvrdí, a musíme obeslat účastníky řízení. To v tuto chvíli probíhá.
Tomáš Langášek
předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu

Na soud se kromě Pirátů obrátila SPR-RSČ Miroslava Sládka a Demokratická strana zelených, která poukazuje také na problematiku preferenčních hlasů. Žádá o překontrolování hlasů ve čtyřech okrscích v Plzni, Sušici, Měčíně a Nýrsku. Soud už vyzval Státní volební komisi, aby mu předložila zápisy ze čtyř zpochybněných okrsků.

Už dříve se objevilo podezření, že některé komise automaticky udělovaly čtyři preferenční hlasy prvním čtyřem kandidátům, i když voliči na konkrétním lístku nikoho nezakroužkovali.

Zvláštní senát NSS obdržel po volbách do Poslanecké sněmovny více než šest desítek podnětů. Před čtyřmi lety jich bylo 42. Lhůta pro zpochybnění výsledků hlasování vypršela v pátek v 16:00.

Soud chce o všech volebních stížnostech rozhodnout pokud možno před první schůzí sněmovny, kterou prezident svolal na 20. listopadu. Soudci se proto plánují věnovat projednávání stížností dvakrát týdně a výsledky jednání budou zveřejňovat průběžně. Zákonná lhůta na posouzení stížností uplyne až na konci listopadu. Vzhledem k počtu podnětů je možné, že ji soud plně vyčerpá.