Nových případů rakoviny plic by mohlo začít ubývat. Pacienti ale často vyhledají odborníka příliš pozdě

O možnostech léčby a prevence rakoviny plic informuje projekt Zdravé plíce (zdroj: ČT24)

Nových případů rakoviny plic, která je v 80 procentech způsobena kouřením, by podle odhadů mohlo v příštím roce začít ubývat. Nových diagnóz ubývá u mužů, u žen zatím pokles nebyl zaznamenán. Podle primáře kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Jiřího Votruby je celkový pokles zřejmý v USA, v Česku počet pacientů zůstává několik let na stejné úrovni.

„Zprávy jsou jenom částečně dobré,“ konstatoval Votruba v pořadu ČT24 Studio 6. „Máme snížený celkový výskyt plicní rakoviny, ale bohužel ty fáze, kdy k nám pacienti přicházejí, jsou stále horší a horší. Takže si spíš myslíme, že bychom měli dělat trochu víc v diagnostice plicní rakoviny.“

Ústup rakoviny plic byl zatím zaznamenán pouze u mužů. „U žen bohužel vzhledem k jejich stálé emancipaci a trvajícímu vzestupu kouření tohle nemůžeme potvrdit. Navíc se zdá, že ženy jsou ke škodlivému účinku rakovinotvorných látek citlivější než muži,“ vysvětlil Votruba.

 „Kdyby najednou všichni přestali kouřit, nemoc se bude projevovat ještě dvacet let,“ uvedl onkolog z VFN David Feltl. Polovina nově odhalených nádorů plic je u bývalých kuřáků. 

Feltl ale také zmínil, že existuje i určitý typ plicních nádorů, které mají i nekuřáci a které kouření nezpůsobuje. „To ale neznamená, že je jedno, jestli člověk kouří, nebo ne,“ dodal.

Mezi nádory je rakovina plic nejčastější příčinou smrti. Pět let od diagnózy v pokročilém stádium přežije 16 procent pacientů. Pokud je ale nemoc zachycená brzy, dá se úspěšně vyléčit u 60 až 70 procent. Ve středně pokročilém stádiu nemoci, pokud nemá nádor další ložiska mimo plíce, jde o 20 až 25 procent pacientů.

O rakovině plic se snaží veřejnost informovat projekt Zdravé plíce

Základem úspěšné léčby je podle Votruby včasné odhalení. „Rakovina plic nebolí. Až ve chvíli, kdy vykašlete krev, začne vás něco bolet nebo výrazně hubnete, tak začnete řešit, že je něco špatně, ale to už bývá třetí nebo čtvrté stadium,“ dodal.

K častější diagnóze by podle něj mohli přispět praktičtí nebo plicní lékaři. Pacienta, který hodně kouří a na spirometrickém vyšetření dechu je mu zjištěn začátek obstrukce dýchacích cest, by měl podstoupit vyšetření na počítačové tomografii. „Takoví pacienti mají zhruba čtyřikrát vyšší riziko plicní rakoviny, a už stojí za to je vyšetřovat,“ uvedl Votruba.

Události: Nových případů rakoviny plic by mohlo začít ubývat (zdroj: ČT24)
  • 7. 10. 2017 Olomouc
  • 3. 11. 2017 Plzeň
  • 8. 11. 2017 Praha (budova Českého rozhlasu)

O možnostech léčby a prevence rakoviny plic informuje i projekt Zdravé plíce, který vznikl ve spolupráci sdružení Onkomaják s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. Jedná se o roadshow po velkých městech v Česku. „Tyhle akce jsou fajn v tom, že si člověk může změřit svou vitální kapacitu plic, popovídat si o tom s odborníkem, co je možné a není možné udělat, pokud ten člověk je skutečně už navyklý na cigarety. Pokud má zájem o svoje zdraví, může se začlenit do určitých programů,“ přiblížil projekt Votruba.

Ročně onemocní rakovinou plic přes šest tisíc Čechů. V roce 2015, ze kterého pochází poslední data, to bylo 6476 nových případů, 5328 lidí rakovině plic podlehlo. Počet nově objevených nádorů v posledních letech klesá u mužů, ale roste u žen. Pokročilé stadium má osm z deseti nově diagnostikovaných. Pro příští rok odborníci předvídají asi 6350 nově odhalených nádorů plic.

Vydáno pod