Když imunita bojuje proti vlastnímu organismu. Sepsi může určit i laik

Při léčbě sepse rozhodují hodiny (zdroj: ČT24)

Třinácté září je mezinárodním dnem sepse. Jde o život ohrožující selhání orgánů, které je způsobeno neadekvátní odezvou na infekci. Jedná se o desátou nejčastější příčinu úmrtí v Evropě i Spojených státech. Otrava krve, jak se onemocnění neodborně nazývá, nejčastěji postihuje lidi s oslabeným organismem.

Každý rok zemře na sepsi 8 milionů lidí, vyčíslil lékař z Nemocnice Na Homolce Miroslav Průcha. „Je to obrovský sociální i medicínský problém,“ upozornil. „Když se laiků zeptáte, co je to infarkt myokardu, mozková příhoda nebo onkologické onemocnění, tak prakticky každý odpoví správně. Když se zeptáte laika, co je to sepse, počet správných odpovědí je výrazně nižší,“ dodal.

Ve Spojených státech byl v roce 2007 proveden průzkum, podle kterého bylo se slovem sepse obeznámeno 17 procent respondentů. Letos byl výzkum opakován a výsledné číslo je o poznání vyšší – 57 procent. Příčinou je i vyhlášení mezinárodního dne sepse, který spadá na 13. září. Pojí se s ním osvětové snahy.

Události: Vražedná sepse postihne 30 tisíc Čechů ročně (zdroj: ČT24)

„Sepse je nepřiměřená odezva imunitního systému na infekci, kdy z důvodů, které neznáme, začne bojovat sám se svým organismem, v důsledku čehož vzniká nenávratné postižení orgánů,“ vysvětlil Průcha. „Pokud dojde k tomu nejtěžšímu případu sepse, septickému šoku, mortalita je velmi vysoká, přesahuje 30 procent,“ konstatoval.

Nejohroženější jsou staří lidé, pacienti po závažném chirurgickém zákroku, ale také mladí lidé. „Příčiny neznáme,“ přiblížil lékař a uvedl, že diagnóza je poměrně jednoduchá a může ji zvládnout i laik. „Člověk má vysokou teplotu, třesavku, může být dezorientován, zrychleně dýchá, má zrychlenou srdeční akci,“ vyjmenoval nejčastější příznaky. „Včasná diagnostika je život zachraňující,“ dodal. Každá hodina prodlení zvyšuje úmrtnost o 8 procent.