Šlechtová dostala od Sobotky pochvalu za dotace i razantní vedení resortu

Sobotka: Jsem velice rád, že paní Šlechtová ministerstvo provětrala (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokračuje v bilančních schůzkách se členy vlády. Ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO) pochválil za dočerpání dotací EU z minulých období. Spokojen je také s novelou stavebního zákona a zákonem o veřejných zakázkách. Zklamaný je naopak z toho, že se nepodařilo schválit zákon o sociálním bydlení.

Sobotka Šlechtové nejprve poděkoval za její dynamické a razantní vedení resortu. „Jsem přesvědčen, že to bylo potřeba. V okamžiku, kdy paní Šlechtová přišla do čela ministerstva, tak zde byla celá řada problémů, se kterými bylo nutné se vypořádat. Jsem velice rád, že paní ministryně ministerstvo provětrala,“ řekl na tiskové konferenci.

Ministerstvo pak premiér pochválil hlavně za dočerpání dotací EU z období 2007–2013: „Výsledek byl nakonec výrazně lepší, než se původně čekalo. Podařilo se nám vyčerpat více než 96 procent.“

Ze současného období už byly podle premiéra vyhlášeny výzvy na 93 procent dotací, které může Česko v následujících letech utratit. Smluvně je zajištěná třetina prostředků. Jak ale poznamenal Bohuslav Sobotka, není to dost. „V tuto chvíli se jednotlivé programy musí vypořádat s administrací, vyhodnocením žádostí,“ podotkl Sobotka.

Souzní přitom s opozicí. Místopředseda ODS a náměstek středočeské hejtmanky Martin Kupka považuje hodnocení za zdlouhavé. „Paní ministryně opakovaně hovořila o tom, že se podaří proces významně zjednodušit, ale opak je pravdou. Je to mnohem komplikovanější,“ uvedl.

UDÁLOSTI: Premiér pokračoval v bilančních jednáních s ministry (zdroj: ČT24)

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka ale Šlechtová nemá tak vysokou zásluhu ani na objemu čerpání dotací z minulého období. „Vysoké čerpání bylo dáno tím, že končilo jedno programovací období. Když se podíváme na start nového programovacího období, tak vidíme, že tato vláda příliš schopná není,“ řekl ČT.

Nový stavební zákon už dostává obrysy

Sobotka je ale spokojený a chválil i zákon o veřejných zakázkách nebo novelu stavebního zákona. „Znamená zjednodušení zejména pro malé stavebníky, ale také zrychlení v případě důležitých staveb. Je ale jasné, že diskuse o podobě stavebního práva bude ještě pokračovat,“ uvedl.

S ministryní se proto Sobotka dohodl, že současná vláda ještě dostane na stůl teze, jak by měl vypadat zcela nový stavební zákon. Jeho dokončení pak bude na novém kabinetu, který vzejde z podzimních voleb.

Podle Šlechtové má zákon jasný cíl, a to maximální zjednodušení pro všechny stavebníky. Česko je nyní například v přípravě silničních staveb z pohledu jednoduchosti až na 183. místě na světě.

Spokojený není Sobotka naopak s tím, že se nepodařilo prosadit zákon o sociálním bydlení nebo zákon o veřejných dražbách: „Zákon o sociálním bydlení se připravoval hodně dlouhou dobu a mrzí mě, že část poslanců, zejména pravicových, se zasloužila o to, že se zákon nepodařilo schválit.“ 

Sobotka bilancuje s ministry už potřetí

Sobotka zahájil bilanční schůzky v polovině července, kdy jednal s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a ministrem kultury Danielem Hermanem (oba KDU-ČSL). Výsledkem jednání by měla být v září souhrnná zpráva, která zrekapituluje, jak velkou část programového prohlášení vláda splnila.

S ministry bilancuje premiér už potřetí. Nejprve hodnotil práci vlády v polovině roku 2014, podruhé loni v listopadu a prosinci. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) premiéra kvůli tomu kritizoval, pochyboval o smyslu schůzek a označil je za marketingovou kampaň ČSSD.