Další problémy s D8. Domy v Dobkovičkách u Velemína mají narušenou statiku

Události: Další problémy s D8 (zdroj: ČT24)

Skoro polovina domů v obci Dobkovičky u Velemína, jež leží v blízkosti dálnice D8, má problémy se statikou. Podle místních se v oblasti během stavby komunikace změnil vodní režim. Ministerstvo dopravy ale souvislost odmítá.

Problémy se statikou v Dobkovičkách řeší asi 21 domů. Podle místních za to může podzemní voda. Obec leží nad dálnicí D8, kousek od místa, kde se před čtyřmi lety na už dostavěnou komunikaci sesunula zemina.

„Podle mého názoru došlo k tomu, že zásahem, který se tady udělal vlivem dálnice, tu došlo k narušení rovnováhy,“ podotkla soudní znalkyně v oboru stavebnictví Miloslava Pošvářová.

Problémy s dostavbou D8
Zdroj: ČT24

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale pochybení odmítá. „Těleso dálnice pod Dobkovičkami bylo postaveno v roce 2010. Pokud se tam nyní objevují nějaké potíže, je jasné, že to nesouvisí se stavbou jako takovou,“ míní mluvčí Jan Rýdl.

Obec čeká na výsledky expertíz. Už nyní je ale jasné, že podzemní toky bude muset usměrnit - třeba stavbou retenčních nádrží. „Stát by mohl pomoci monitoringem podzemních vod,“ podotkl starosta Velemína Petr Křivánek (SNK pro Velemínsko).

Dálnice D8 stejně jako Dobkovičky leží v geologicky problematickém území. Kvůli nestabilitě podloží je stále omezený provoz v úseku prackovické estakády. Ve čtyřech pruzích se tu bude jezdit, než odejdou poslední stavební dělníci. Kdy to bude, se zatím neví.

Uložit