Engel o univerzitních nemocnicích: Staví se dům od střechy

Devadesátka ČT24 o vzniku univerzitních nemocnic (zdroj: ČT24)

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel vznáší výhrady k zákonu, který má tuzemské fakultní nemocnice transformovat na nemocnice univerzitní s úzkou vazbou na lékařské fakulty. Podle Engelova vyjádření v Devadesátce ČT24 tím regionální nemocnice přichází zkrátka a hrozí, že se jejich statutem už v dohledné době nikdo zabývat nebude.

  • Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
  • Fakultní nemocnice v Motole
  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
  • Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha
  • Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně
  • Fakultní nemocnice Hradec Králové
  • Fakultní nemocnice Olomouc
  • Fakultní nemocnice Ostrava
  • Fakultní nemocnice Plzeň
  • Fakultní nemocnice Brno

Se vznikem sítě deseti elitních univerzitních nemocnic počítá zákon, který na svém středečním jednání schválil Sobotkův kabinet. Jejich hlavními úkoly mají být vysoce specializovaná zdravotní péče, výzkum a praktická výuka nových lékařů.

V čele univerzitních nemocnic má stát ředitel jmenovaný ministrem zdravotnictví, zákon ale počítá s radou nemocnice nebo akademickou radou, ve kterých bude mít zástupce také vysoká škola; univerzity se tak budou moci podílet na rozhodování, což nyní není možné.

Vznik univerzitní sítě je ovšem kompromisní řešení. V koaliční smlouvě se totiž vládní strany zavázaly přijmout plošnější zákon o veřejných neziskových nemocnicích. Návrh ale byl kvůli kritice ministrů stažen z prosincového jednání kabinetu. Následně ministerstvo připravilo užší normu cílící na stávající „fakultky“. A právě to vadí odborům.

Na krajské nemocnice se zapomene, obává se Engel

„Bojím se, že tím, že se tu vyřeší statut deseti nemocnic, tak se odsune problém klasické sítě do nenávratna a že se jejich statut už se dál řešit nebude. Všichni budou říkat, že vyřešili fakultní nemocnice,“ prohlásil ve vysílání ČT24 šéf lékařských odborů Martin Engel. „Je to, jako kdybyste stavěl dům od střechy.“ Kromě fakultních nemocnic existuje ještě síť krajských či městských nemocnic. V jednotlivých regionech jde dohromady o víc než sto sedmdesát zařízení.

Podle Engela je navíc změna i výsledná podoba příliš překotná, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) měl prý ještě v půlce ledna tvrdit, že univerzitní nemocnice budou v každém kraji – s čímž stávající verze nepočítá.

„Návrh se pořád měnil. Je to až neuchopitelný trysk,“ soudí Engel a výhrady vznáší i poslanci za hnutí ANO. „Obecně nemohu souhlasit se stávající verzí přeměny na univerzitní nemocnice. Faktem je, že dnešní verzi neviděl nikdo jiný než vláda. Podle mne je to příliš překotné, bez řádné diskuse a na politický nátlak a s tím nemohu souhlasit,“ prohlásil předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula.

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima tyto výhrady nesdílí. „O přeměně fakultních nemocnic na univerzitní se mluví od devadesátých let. I když to poslední dny vypadá jako překotné tempo, je přeměna připravena dobře a vychází z patnácti let jednání,“ uvedl ve vysílání ČT24 s tím, že krajské nemocnice ze změny nemusí mít strach. „Krajské nemocnice se nemusí cítit ohroženy, už v současnosti posílají těžší případy do fakultních nemocnic.“