Otevřenost je slabinou internetu. Dvě třetiny informací jsou nesmysly, říká filozof Sokol

Přínosy a nebezpečí internetu pro demokracii? Debata v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Bezbřehá otevřenost není pouze výhodou, ale také výraznou slabinou internetu. Podle jednoho z jeho průkopníků filozofa Jana Sokola je to džungle, ve které jsou dvě třetiny informací nesmysly. Dvacet pět let po prvním spouštění přístupu k internetu v tehdejším Československu o tom Jan Sokol diskutoval v pořadu Události, komentáře s novinářem a propagátorem internetu Ondřejem Neffem.

„Problém internetu spočívá v jeho anonymitě. Ta na rozdíl od telekomunikačních služeb způsobuje, že většinu obsahu na internetu dostávají jeho uživatelé zdarma,“ uvedl v Událostech, komentářích Ondřej Neff, vydavatel internetových novin Neviditelný pes a provozovatel portálu DigiNeff.

Podle Jana Sokola má otevřený a bezplatný přístup k obsahu internetu kořeny ve skutečnosti, že první internetové sítě se šířily především univerzitním prostředím. „Tam nikoho tehdy nenapadlo internet nějak omezovat. Naopak, bylo žádoucí, aby se přístup k němu šířil,“ připomněl Jan Sokol.

Bubliny na internetu

Ondřej Neff v debatě upozornil na to, že vedle šíření informací je dnes internet především prostředím, ve kterém se obchoduje a které slouží ke komunikaci nejrůznějšího druhu. „Nedávno mne stavěla policejní hlídka a pomocí internetu ověřovala, co jsem vlastně zač,“ řekl v debatě Ondřej Neff.

Oba diskutující se shodli na tom, že internet oproti původnímu očekávání výrazně poškodil tradiční média, jako jsou televize, tištěné noviny i rozhlas. „Celé skupiny lidí se přisají na své jednostranné zdroje na internetu a žádné jiné informace je nezajímají. Tak vznikají bubliny, na které seriozní práce s informacemi nemají žádný vliv,“ míní Ondřej Neff.

Přes upozornění na nebezpečí a úskalí se jak novinář a spisovatel Neff, tak filozof Sokol v Událostech, komentářích shodli, že výhody internetu výrazně převažují nad problémy, které může způsobit.

Celou debatu o přínosech i nebzpečí internetu pro demokracii můžete sledovat na záznamu v přiloženém videu.