Masarykův možný císařský původ zůstává dál tajemstvím. Pravnučka odmítla testy DNA

Spekulace o tom, zda byl první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk ve skutečnosti synem rakouského císaře Františka Josefa I., zůstanou dál nepotvrzené. Pravdu mohlo přinést zkoumání DNA. Masarykova pravnučka Charlotta Kotíková k tomu ale nedala souhlas. Podrobnosti přinesou Reportéři ČT v pondělí 6. února. Tématu se věnoval David Vondráček.

Možnost, že Masaryk ve skutečnosti nebyl synem panského kočího, připouští v poslední době i seriózní historici. Jedna z domněnek, kterou ve své knize popisuje i publicista David Glockner, tvrdí, že jeho biologickým otcem mohl být rakouský císař František Josef I.

Masarykova matka Terezie Kropáčková byla panskou kuchařkou. Historici se domnívají, že pracovala na habsburském zámečku v Hodoníně. Na začátku léta 1849, kdy byl Masaryk počatý, se podle Glocknera devatenáctiletý císař v Hodoníně zdržoval. Je prokázáno, že tam byl dva měsíce před narozením Tomáše.

DNA z Masarykova kabátu

Jasné důkazy, že byl císař otcem TGM, však neexistují. Pravdu tak mohlo přinést jen zkoumání DNA. Do experimentu, který by měl dohadům učinit přítrž, se zapojil renomovaný genetik Daniel Vaněk.

Základem bylo neprané šatstvo po Masarykovi, které získalo Masarykovo muzeum v Hodoníně. S Národním archivem bylo pro porovnání domluveno i zapůjčení osobních věcí Jana Masaryka. Reportérům ČT se podařilo získat i krev následníka trůnu Ferdinanda d'Este.

Genetik Daniel Vaněk (vlevo) zkoumá biologické stopy z nepraného oblečení Masaryka
Zdroj: ČT24

K testům však nakonec nedošlo. Reportér David Vondráček z etických důvodů kontaktoval Masarykovu pravnučku Charlottu Kotíkovou žijící v USA. Ta ovšem loni v prosinci v dopise oznámila, že zkoumání DNA nepovoluje. Celá věc je podle ní neuctivá k TGM a k celému českému národu.

Z právní analýzy později vyplynulo, že příbuzenstvo v přímé linii může zakázat zkoumání DNA pro vědecké nebo historiografické potřeby. „Asi jsme udělali chybu, že jsme tohle před zkoumáním nevěděli, nicméně se prý opravdu jedná o precedens. I týmy právníků institucí, jež nám poskytly věci s možnými stopami DNA rodiny Masaryků, o dodatku možného nesouhlasu lidmi v přímé linii nevěděly,“ řekl Vondráček webu G.cz.

Podrobnosti o celé kauze přinesou Reportéři ČT v pondělí 6. února ve 21:45 na ČT1.