Dienstbier: Výhrady k mé práci jsem neslyšel, nejméně kompetentní je Babiš

Interview ČT24: Jiří Dienstbier (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Ani po schůzce premiéra Sobotky s prezidentem není jisté, kterých ministrů se bude týkat ohlášená obměna vlády. Jedním ze tří, o jejichž odchodu se mluví nejčastěji, je ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD). On sám se však k odchodu nechystá. Za svou prací si stojí a žádné výhrady k ní prý od premiéra neslyšel. Řekl to v Interview ČT24.

Pan premiér vám v poslední době něco vytýkal? Říká, že obměna je kvůli tomu, že někteří z ministrů jsou unavení. Slyšel jste vy osobně od premiéra nějakou zásadní výtku vůči vaší práci?

Neslyšel jsem žádnou výtku vůči mé práci jako ministra.

A co vaši spolustraníci? Řekli vám někdy – neděláš to dobře, nelíbí se nám, jak prezentuješ svoji práci?

Samozřejmě, že je řada členů sociální demokracie, pro které zrovna nejsem favorit. A někteří o tom se mnou i otevřeně mluví, což je ta lepší varianta, než když se to říká za zády.

Nepřemýšlel jste o tom, že byste rezignoval, abyste předešel pana premiéra?

Ne, o tom jsem nepřemýšlel. Protože mám celou řadu věcí, které bych rád dotáhl do konce. A ať už příležitost dostanu, nebo ne, jde o důležité věci, tak doufám, že by je případně dotáhl někdo jiný.

Máte o výsledcích své práce nějaké pochybnosti, nebo si za vším stojíte?

Za vším, co jsem udělal, si zcela stojím. Možná jediný problém je, že když člověk přijme pozici ministra pro lidská práva, tak se musí rozhodnout, jestli chce v oblasti lidských práv něčeho dosáhnout a o něco usilovat, nebo jestli chce být populární. V naší společnosti se to vylučuje.

Ať už tam zůstanu já, nebo kdyby teoreticky přišel někdo jiný, tak bude muset učinit také to rozhodnutí. Kdybych v lidskoprávní oblasti nic nedělal, kdybych nepracoval, tak bych možná měl situaci jednodušší. Ale zase bych z toho neměl příliš dobrý pocit.

„Babiš pětkrát zopakuje nesmysl“

Ministr Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce řekl, že obměna vlády 11 měsíců před volbami je nesmysl, ale že má problém s vámi:
„Naši ministři mají hlavní problém s Legislativní radou vlády, která samozřejmě je zpolitizovaná a neměla by být zpolitizovaná. A pan ministr Dienstbier se stal pravděpodobně ministrem, protože podpořil pana premiéra v rámci lánského puče,“ uvedl Babiš.

Samozřejmě je to nesmysl a je to důkaz nekompetentnosti pana Babiše. On vlastně vůbec nemá tušení, jak funguje Legislativní rada vlády. Nikdy na ni osobně nepřišel, na rozdíl od některých jiných členů vlády, kteří předkládali svoje zákony.

Kdyby o ní něco věděl, tak by věděl, že se skládá zhruba ze třiceti špičkových právních expertů, většina z nich jsou profesoři a docenti českých právnických fakult. Představa, že já v pozici předsedy Legislativní rady vlády bych mohl zpolitizovat jejich činnost, která spočívá v dávání rad vládě, jak má postupovat při schvalování zákonů a dalších legislativních návrhů, to je doopravdy nesmysl.

Řekl vám někdy Andrej Babiš osobně tuto výtku, kterou řekl veřejně v České televizi?

Osobně mi ji nikdy neřekl, jenom ji v poslední době už asi pětkrát někde opakoval. Pokud má Andrej Babiš problémy s tím, jak mu procházejí, nebo taky někdy neprocházejí, jeho návrhy zákonů na legislativní radě, tak se musí podívat především na svůj resort, proč mu nefunguje a proč není schopen předkládat kvalitní návrhy zákonů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jak Andrej Babiš vystupuje při jednáních vlády?

Úplně stejně jako na veřejnosti. Já už jsem včera někde řekl, že Andreje Babiše považuji za nejméně kompetentního člena vlády. Protože někdy jeho vystoupení vůbec nesouvisí s věcí a je schopen pětkrát zopakovat jednu věc, která je nesmyslná, přestože to čtyřikrát předtím už bylo vysvětleno.

Čím si vysvětlujete jeho popularitu? Lidé jeho hnutí dali v krajských volbách nejvíc hlasů.

Myslím, že to je dáno tím, že hnutí ANO je antisystémová a protestní strana. A on velmi dovedně hraje s určitou nechutí velké části společnosti vůči tzv. tradičním politickým stranám.

Tradiční politické strany dělají něco špatně, když jim lidé nevěří.

Evidentně ano a dělaly dlouhodobě něco špatně. Pak je velmi jednoduché pro protestní hnutí se na této vlně svézt, aniž by takové hnutí nabízelo jakýkoli program, jakékoli ideové ukotvení.