Česko chce dál dobrovolně pomáhat zemím postiženým migrací

Evropské země postižené migrací můžou dál počítat s pomocí od České republiky. Po jednání se svými protějšky ze Slovenska a Rakouska to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministři řešili i situaci, kdy by přestala platit dohoda s Tureckem o vracení migrantů. Evropská unie musí být podle nich připravená. Zásadní přitom je, aby zůstala uzavřena uprchlická cesta přes západní Balkán.

Čtyřicet českých policistů aktuálně působí například na makedonských hranicích. Podle Chovance právě Makedonie výrazně pomohla s uzavřením balkánské trasy. „Jsme připraveni pomoci, dokud o to bude Makedonie žádat,“ řekl ministr. 

Zahraniční mise českých policistů začaly před rokem, kdy naplno vypukla migrační krize. Policisté působí v zemích na takzvané balkánské cestě, po níž především loni na podzim přicházely stovky tisíc migrantů z Turecka přes Egejské moře a státy západního Balkánu do střední Evropy.

Chovanec v Praze jednal s rakouským ministrem vnitra Wolfgangem Sobotkou a se slovenským ministrem Robertem Kaliňákem. Ministři řešili například i uprchlické kvóty. Zástupci Česka a Slovenska zopakovali, že se tento projekt neosvědčil.

Chovanec jako jeden z argumentů uvedl, že si evropské země dosud měly rozdělit 160 tisíc migrantů, což se nestalo, a přesídlilo jich jen několik tisíc. Kvóty zkritizoval i Kaliňák. Smysl má podle něj ochrana hranic na balkánské cestě. Unie by se také měla soustředit především na zlepšení ochrany hranic ve Středomoří. 

Ministři: EU se nesmí nechat Tureckem vydírat

Podle rakouského ministra musí být EU připravena zastavit nelegální migraci i v případě, že by selhala březnová dohoda s Tureckem. Balkánská cesta podle něj musí zůstat nadále uzavřena a je potřeba udržovat kontroly i na vnitřních evropských hranicích.

Ministři se shodli také na tom, že se Evropská unie v otázce bezvízového styku nesmí nechat od Turecka vydírat. Současná dohoda podle nich dává čas připravit se na situaci, že by Turecko přestalo přebírat zpět migranty z řeckých ostrovů.

Jednání ministrů se konalo v rámci Salcburského fóra, které vzniklo v roce 2001 jako nástroj pro komunikaci Rakouska se zeměmi střední Evropy. Česko fóru rok a půl předsedalo. Nyní bude fóru předsedat Maďarsko.