Ministerstvo obrany chce po vládě 230 milionů na opravy vrtulníků

Události: Ministerstvo chce pro armádu nové i staré vrtulníky (zdroj: ČT24)

O 230 milionů korun hodlá ministerstvo obrany navýšit rozpočet na opravy ruských dopravních i bitevních vrtulníků. Armáda přitom má uzavřenou smlouvu na opravy všech svých helikoptér až do listopadu příštího roku. Prostředky už ale kvůli neplánovaným opravám vyčerpala. O návrhu rozhodne vláda.

V leteckých opravnách LOM Praha aktuálně stojí dva bitevníky staré 10 let. Opravují zde především stroje ruské výroby. Jejich rekonstrukce řídí Lukáš Syrový. „Samozřejmě kooperují další cechy, kde se opravují agregáty, elektrické součástky, systémy přístroje, vyrábí se nové čalounění,“ popsal práce vedoucí mechanik.

Oprava jedné ruské bitevní helikoptéry trvá šest až osm měsíců. Záleží na dodávkách náhradních dílů. „Co se týká zabezpečení kooperací a náhradních dílů, zabezpečujeme je jak z Ruské federace, tak z Ukrajiny,“ sdělil generální ředitel LOM Praha Roman Planička.

Ruské bitevníky má v české armádě nahradit 12 nových víceúčelových vrtulníků. Ministerstvo ale uvažuje, že by si armáda nechala část ruských helikoptér společně s novými. Jsou totiž teprve v polovině své životnosti.

Když navyšujeme servisní smlouvu, neznamená to, že jsme rezignovali na snižování závislosti na technice ruské provenience, vůbec ne. Ale musíme efektivně doužívat to, čím disponujeme teď.
Martin Stropnický
ministr obrany

Uzavřená soutěž

Nové vrtulníky si chce armáda pořídit v uzavřené soutěži. Nakoupit nové stroje bez výběrového řízení umožňuje vojákům výjimka ze zákona o veřejných zakázkách. „Neznamená to, že nebude soutěž. Soutěž bude, ale bude definovaná bezpečnostními zájmy,“ uvedl v minulosti náměstek ministra obrany pro vyzbrojování a akvizice Daniel Koštoval.

Možní dodavatelé vrtulníků pro ČR
Zdroj: ČT24

Armáda uvažuje o koupi vrtulníků ze Spojených států, Itálie a Francie. Cena nemá přesáhnout 10 miliard korun. Konečnou kupní smlouvu chce ministerstvo obrany uzavřít v druhé polovině příštího roku. Většinu strojů má armáda dostat během let 2018 až 2020.