Faltýnek: V krajích chceme narušit koaliční dvojblok ČSSD a KSČM

Jaroslav Faltýnek hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Cílem hnutí ANO v podzimních krajských volbách je narušit v krajích koalice sociálních demokratů a komunistů. V Interview ČT24 to řekl předseda poslaneckého klubu a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. K navrhované novele zákona o střetu zájmů znovu zopakoval, že se jedná o zásah do ústavního práva vlastnit majetek. „Tak, jak je to dneska postaveno, je to vyloženě zákon tvořený kvůli jednomu člověku,“ myslí si Faltýnek.

„Ve většině krajů je dnes koalice sociální demokracie a komunistů. My bychom chtěli narušit tento dvojblok naším volebním výsledkem,“ říká Faltýnek. Budoucí možné koaliční vazby ale předjímat zatím nechce. „My chceme jednat s každým, s kým se programově protneme,“ dodal.

Ministr financí a předseda hnutí Andrej Babiš v minulých dnech nevyloučil ani možnost koaliční spolupráce s KSČM. „Když je lidi volí a mají podporu patnácti procent obyvatelstva této země, tak proč bychom s nimi v některých věcech nemohli spolupracovat? Nám jde o selský rozum a řešení problémů,“ řekl pro časopis Týden šéf hnutí ANO.

Vládní koalici s ČSSD aktuálně rozděluje novela zákona o střetu zájmů. Hnutí ANO se totiž v případě přijetí pozměňovacích návrhů omezující podnikání členů vlády chystá obrátit na Ústavní soud. Podle Faltýnka jde o omezení ústavního práva vlastnit majetek. „Ve většině států Evropy není zakázáno členům vlády vlastnit majetek. Z našeho pohledu je tato záležitost i protiústavní,“ řekl Faltýnek k navrhovaným úpravám.

Faltýnek: Proč bych se měl zbavovat firmy, kterou miluju?

„Pozměňovací návrhy pana Plíška a pana Chvojky v podstatě říkají: rozhodni se, jestli chceš být ministrem, nebo dál vlastnit ten majetek, který jsi budoval,“ myslí si Faltýnek. Vlastnit majetek je podle něj základní právo. „Proč by mi měl zákon ukládat, že se mám toho majetku, který jsem budoval, tu firmu miluju, tak proč by se jí měl zbavovat?“ tvrdí místopředseda hnutí ANO.

Podle Faltýnka by navíc stejně situace dospěla k tomu, že by politici převáděli svůj majetek pouze na rodinu, příbuzné či přátele. „Tradiční politické strany, které jsou dnes zastoupeny ve sněmovně napříč politickým spektrem od prava do leva, prostě nechtějí připustit, aby do politiky šli jiní lidé než kariérní politici,“ dodává Faltýnek.