Největší volební potenciál mají v krajích ANO a ČSSD, ukázal průzkum

Česká televize představí před nadcházejícími volbami do zastupitelstev krajů 107 zástupců jednotlivých krajských kandidátek. Ve třinácti samostatných debatách se s nimi zaměří na specifické problémy daných regionů. Sérii krajských diskusí završí v předvečer voleb superdebata.

Fokus Václava Moravce s podtitulem Malé velké Česko se bude 13. září večer věnovat rozdílům mezi regionální a „velkou“ politikou i přednostem a nevýhodám života ve městech či vesnicích. Předznamená tak nepřímo začátek rozsáhlého předvolebního vysílání České televize, které ve středu 14. září odstartuje hodinovým předvolebním rozhovorem s prezidentem Milošem Zemanem.

Hlavním bodem vlastního volebního vysílání věnovaného volbám do zastupitelstev krajů se stane série třinácti samostatných debat, jež se zaměří na témata a problémy rezonující v daných lokalitách. Každý všední den od 15. září do 4. října, vždy od 20:00, se k nim ve dvouhodinových diskusích z Prahy, Brna a Ostravy vyjádří představitelé krajských kandidátek.

Do studia budou pozváni na základě výsledků výzkumu aktuálního volebního potenciálu, který pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Výzkum se konal od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.

V debatách, jež budou řazeny vzestupně podle počtu obyvatel jednotlivých krajů, se představí ty kandidující subjekty, které dosáhly osmi nejvyšších hodnot aktuálního volebního potenciálu. V deseti debatách se tak objeví vždy osm hostů, v diskusi pro kraj Liberecký, Středočeský a Vysočina bude vzhledem ke shodné výši aktuálního volebního potenciálu na posledních místech debatovat hostů devět.

Představitelé všech kandidujících subjektů ve všech krajích pak dostanou prostor v předtočených volebních anketách zařazených do kontinuálního vysílání ČT24. „Do toho se již naplno zapojí také nová regionální studia České televize v Hradci Králové a Českých Budějovicích, ale i nově vybudované zpravodajské studio v Brně-Líšni,“ doplňuje ředitel Zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

  • Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v kraji v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Do volebního potenciálu strany A vstupují pouze respondenti, kteří nevylučují účast u voleb a zároveň uvedou spontánně danou politickou stranu A jako hlavní preferovanou, nebo uvedou spontánně jinou politickou stranu jako hlavní preferovanou, ale řeknou, že si v případě své účasti nejsou zcela jisti jejím výběrem a mezi dalšími vážně zvažovanými uvedou stranu A, nebo neuvedou spontánně žádnou politickou stranu jako hlavní preferovanou a mezi vážně zvažovanými uvedou stranu A.
  • Do aktuálního volebního potenciálu strany vstupují jen lidé, kteří potvrdí, že reálně a vážně zvažují volbu dané strany.
  • Suma volebních potenciálů není 100 procent. Člověk, který vážně zvažuje volbu strany A a strany B je potenciálním voličem obou z nich. Ukazatel aktuálního volebního potenciálu je nutno chápat pro každou stranu odděleně.

„Česká televize v návaznosti na doporučení akademiků, odborné veřejnosti i vlastní zkušenosti z voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2013 zvolila jako klíč pro účast hostů v předvolebních debatách výzkum aktuálního volebního potenciálu. Ten ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v dané chvíli hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a zároveň nevylučují účast u voleb,“ říká vedoucí útvaru Výzkumu a analýz ČT Renata Týmová.

„Hledisko volebního potenciálu navíc na rozdíl od volebního modelu popisuje realisticky volební situaci nestálých voličů, kteří ještě nejsou rozhodnuti pro konkrétní stranu, zároveň také lépe zachycuje postavení krajsky specifických stran, jež nepůsobí na celostátní úrovni,“ dodala.

  • 15. 9., 20:00, ČT24: Karlovarský kraj
  • 16. 9., 20:00, ČT24: Liberecký kraj
  • 19. 9., 20:00, ČT24: Kraj Vysočina
  • 20. 9., 20:00, ČT24: Pardubický kraj
  • 21. 9., 20:00, ČT24: Královéhradecký kraj
  • 22. 9., 20:00, ČT24: Plzeňský kraj
  • 23. 9., 20:00, ČT24: Zlínský kraj
  • 26. 9., 20:00, ČT24: Olomoucký kraj
  • 27. 9., 20:00, ČT24: Jihočeský kraj
  • 29. 9., 20:00, ČT24: Ústecký kraj
  • 30. 9., 20:00, ČT24: Jihomoravský kraj
  • 3. 10., 20:00, ČT24: Moravskoslezský kraj
  • 4. 10., 20:00, ČT24: Středočeský kraj
  • 6. 10., 20:00, ČT1 i ČT24: Superdebata

Předvolební vysílání završí ve čtvrtek 6. října superdebata s předsedy stran a hnutí. Pozváni budou zástupci těch uskupení, která byla na základě výsledku volebního potenciálu pozvána alespoň do dvou krajských debat, respektive tří debat v případě koalic.

S Václavem Moravcem se v ní zaměří na témata jako role krajů a jejich kompetence či bilance fungování stávajících krajských zastupitelstev.

O výsledcích krajských voleb bude Česká televize tradičně informovat v obsáhlém Volebním studiu, a to v sobotu 8. října od 13:30. Volební studio se pak ve vysílání ČT24 objeví ještě v sobotu 15. října po skončení druhého kola senátních voleb. Předcházet mu bude série duelů postupujících kandidátů na post senátora, které se zařadí do kontinuálního zpravodajského vysílání od 10. října.

Stejně jako v předchozích letech přijala Česká televize pro toto období rámec norem, kterými se řídí, i Pravidla předvolebního a volebního vysílání.