Práce na D1 u Devíti křížů vstupují do další fáze, v sobotu zbude řidičům jediný pruh

Do podoby, kterou zatím mají první čtyři rekonstruované úseky dálnice D1, začnou od soboty dělníci měnit i úsek Velká Bíteš – Devět křížů. Mají za sebou přípravnou etapu, během které upravili středový pás a provizorně rozšířili jednu polovinu dálnice. Než se ale podaří nový režim provozu zavést naplno, musí řidiči očekávat komplikace.

V sobotu zůstane řidičům mezi 162. a 168. kilometrem téměř celý den pouze jeden jízdní pruh, a to v obou směrech. Úpravy, jejichž výsledkem bude obousměrný provoz ve čtyřech pruzích v jediném jízdním pásu, začnou již v šest hodin ráno. Ve směru na Prahu potrvají do šesti večer, ve směru na Brno ještě o dvě hodiny déle.

Od sobotního večera již zavládne režim známý z dalších modernizovaných úseků. Znamená to, že v každém směru budou dva jízdní pruhy, ale budou zúžené s tím, že v levém platí zákaz jízdy vozidel s okamžitou šířkou nad 2,2 metru. Práce na pravém jízdním pásu mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži naplánovali silničáři až do 3. prosince.

Přípravné práce v úseku Velká Bíteš – Devět křížů začaly letos v dubnu. Celá rekonstrukce pak má trvat ještě přes rok až do podzimu 2017. Celkem na D1 probíhá modernizace pěti úseků, z nich tři začaly již loni. Mezi Hvězdonicemi a Ostředkem a také v úseku Ostrovačice–Kývalka by měly práce skončit letos na podzim.

  • Hvězdonice (29. km) – Ostředek (34. km): říjen 2016
  • Psáře (49. km) – Soutice (56. km): říjen 2017
  • Měřín (134. km) – V. Meziříčí západ (141. km): 2017
  • Velká Bíteš (162. km) – Devět křížů (169. km): listopadu 2017
  • Ostrovačice (178. km) – Kývalka (182. km): říjen 2016
  • zdroj: ŘSD