Informace o cizincích ubytovaných v soukromí chybí, Chovanec to chce změnit

Tisíce cizinců se v Česku ubytovávají, aniž by o nich úřady měly jakékoli informace. Hotely a penziony musí své hosty hlásit cizinecké policii. Lidé, kteří poskytují ubytování třeba prostřednictvím služby Airbnb, takovou povinnost nemají. Ministr vnitra chce, aby policie praxi prověřila.

Vyplnit formulář se jménem, datem narození, adresou, číslem pasu a podpisem je to první, co musí každý zahraniční host v ubytovacích zařízeních udělat. Ubytovatelé pak mají povinnost do tří dnů poslat informace cizinecké policii a zároveň údaje uchovávat v papírové podobě. Povinností každého ubytovatele je archivovat informace o hostech po dobu nejméně šesti let.

„Ten důvod je jasný. Bezpečnost a evidence osob, které se pohybují na území České republiky,“ uvedl manažer jednoho z pražských hotelů Otakar John.

Evidence zahraničních hostů platí i pro ubytování v soukromí

Podle zákona o pobytu cizinců by stejné povinnosti měli dodržovat také ti, kteří za úhradu nabízejí ubytování v soukromí, například přes internetový portál Airbnb. „Jenom v Praze je v ubytování v soukromí kolem osmi tisíc pokojů denně, kde máme pochybnosti, jestli k tomu dochází,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Události: Povinná evidence turistů se týká i soukromého ubytování (zdroj: ČT24)

„Tady určitá mezera je. Já jsem požádal policii, ať to vyhodnotí,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Z naší strany je služba stále považována za ubytování v soukromí, byť je poskytována za úplatu, a plnění ohlašovací povinnosti očekáváme od cizince,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Cizinecká policie zatím nejčastěji řeší drobnosti. Například, když host ze Španělska nahlásil ve své zemi ztrátu pasu, pak ho ale našel a přicestoval s ním do Česka. „My jsme ho zapsali do naší domovní knihy, odeslali data na cizineckou policii, druhý třetí den přišli a chtěli hosta identifikovat a zkontrolovat,“ uvedl manažer hotelu Otakar John.