Profesor, nebo ne? Primář nemocnice ve Vrchlabí stále nedoložil své tituly

Falešný profesor? Lékař stále nedoložil své tituly (zdroj: ČT24)

Primář oddělení akutní medicíny nemocnice ve Vrchlabí Michal Palivoda stále nedoložil, kdy a kde získal akademické tituly profesora a další, které užívá. V Česku ani na Slovensku ho profesorem prezidenti nikdy nejmenovali, nehabilitoval tu ani jako docent. Podle společnosti Penta, která nemocnici vlastní, má doktor Palivoda tituly z Kalifornie z USA z 90. let.

Primář nemocnice ve Vrchlabí Michal Palivoda opakovaně odmítá odpovídat na otázku, kdo a kdy ho jmenoval profesorem. „Podívejte se, já teď s vámi nebudu opravdu mluvit,“ říká Palivoda a mizí pryč.

Po měsíci pak za lékaře odpovídá nový vlastník nemocnice. Tituly PhD. i profesor získal Palivoda na University of California v USA. Předchozí ředitel, který ho přijímal, ale doklady neviděl. „Moc to neosvětlil, ale já nejsem zvyklý brát lidem jejich hračky,“ říká bývalý ředitel nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml.

Světová databáze vědeckých prací Web of Science však autora Palivodu nezná. „Není možné, aby člověk, který má titul Ph.D., z USA v pozici associate professor, neměl žádnou práci v databázi Web of Science,“ pozastavuje se nad tím profesor medicíny FN Hradec Králové Roman Prymula.

Lékař Palivoda používá i titul FCCM za přínos oboru

Lékař Palivoda ale používá i titul FCCM za přínos oboru. Podle Penty také z univerzity v Kalifornii. Titul ale uděluje jen americká akademie anesteziologů. V její databázi není. Profesor Vladimír Černý z FCCM Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem tvrdí, že je jediným Čechem, který titul má. „Neznám nikoho, kdo by si v naší komunitě daný titul psal, tedy kromě dr. Palivody,“ odpovídá na otázku ČT e-mailem.

„Je to směšné, abych si dával tituly, které mi nepatří, a pro toho pacienta to má samozřejmě znaky podvodu . Může to být pouhé vytahování a porucha osobnosti,“ konstatuje také profesor medicíny a náměstek ředitele FN Hradec Králové Jaroslav Malý.

V  Americe je titul profesora zpravidla vázán na pozici na škole. S českou profesurou nemá nic společného. Když Česká televize chtěla s primářem Palivodou mluvit podruhé, jak sám navrhl, opět neměl na setkání čas. „Nemám na to opravdu čas. Já žádný titul nepoužívám neoprávněně,“ uvedl. Jenže žádný písemný doklad o svých titulech před i za jménem dosud nepředložil.