Čeští studenti dodali CERNu unikátní mlžnou komoru

Zbytek: Chceme, aby se lidé přestali bát radioaktivity (zdroj: ČT24)

Studenti ČVUT Ondřej Zbytek a Ondřej Svoboda spolu s Valerym Mezentsevem z VŠE vyvinuli pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN) celosvětově nejvyspělejší mlžnou komoru. Zařízení je nyní k vidění na výstavě Mikrokosmos v Ženevě.

Mlžná komora je přístroj, který zobrazuje běžně neviditelnou radioaktivitu. „Radioaktivita je běžně vnímaná jako něco umělého a neobvyklého, což není pravda. Radioaktivní částice jsou všude kolem nás, ve vesmíru, i v nás samých. Mlžná komora dokáže tuto radiaci zobrazit. Je to podobný princip, jako když letí letadlo a zůstává za ním na obloze stopa, podobně i radioaktivní částice zanechávají v komoře stopy záření,“ vysvětlil Zbytek.

Unikátní mlžnou komoru si od studentů vyžádal CERN minulý rok, s tím, že ji bude používat k osvětě veřejnosti. Vůbec poprvé v historii je tato komora vybavena robotickým systémem vsouvání radioaktivních zářičů, který umožňuje spatřit i umělou radioaktivitu. „CERN chce i s pomocí naší komory vysvětlit, na co se používají ty ohromné peníze, které se tam linou. Chce ukázat, že je velmi důležité vysvětlit, jak funguje hmota a z čeho se skládá,“ uvedl Zbytek.

Mlžnou komoru pro CERN vyvíjeli studenti rok. S prvními návrhy komory však přišli již na gymnáziu. Právě tehdy zaujali tehdejšího generálního ředitele CERNu Rolfa-Dietera Heuera. Následně spustili projekt Nebulo, jehož cílem je podle Zbytka představit jejich mlžné komory školám a vědeckým centrům na celém světě. „Chceme, aby se lidé přestali bát radioaktivity a začali tomu rozumět,“ dodal Zbytek.

Vydáno pod