Policie navrhuje obžalovat deset osob za pád mostu ve Vilémově. Zemřeli pod ním čtyři lidé

Deset lidí navrhuje obžalovat policie pro obecné ohrožení z nedbalosti kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Vyšetřování případu bylo ukončeno po téměř dvou letech. Informaci ČT potvrdila dozorující okresní státní zástupkyně z Havlíčkova Brodu Zdeňka Tománková. V září 2014 při opravách mostu zahynuli čtyři lidé a další dva byli zraněni.

Obviněným v souvislosti s pádem mostu ve Vilémově by u soudu hrozily tresty od tří do deseti let. Podle dřívějších informací z médií jsou mezi nimi představitelé stavebních firem, kteří se podíleli na realizaci stavby, zástupci investora a lidé, kteří měli na starosti dohled nad dodržováním bezpečnosti práce v průběhu stavby. 

„Během vyšetřování se nezměnil počet obviněných ani právní kvalifikace,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Vyšetřování trvalo téměř dva roky (zdroj: ČT24)

Spis, který kriminalisté předali státnímu zastupitelství, je podle Čírtkové velice rozsáhlý. Má přes 2000 stran a spoustu příloh. „Zpracování spisu bude složité. Bude trvat několik měsíců, navíc si někteří obvinění podali žádost o
přezkoumání postupu policie,“ řekla Tománková. Státní zástupkyně poté buď podá obžalobu k soudu, nebo věc vrátí policii k dopracování.

Inspektorát práce udělil pokutu 1,5 milionu korun

Most, který byl starý téměř 90 let, se zřítil 4. září 2014. V jeho troskách zahynuli čtyři dělníci a další dva, kteří tu v tu chvíli pracovali, byli zraněni. Podle závěrů policejního vyšetřování, výslechů a odborných posudků nebyly stavební práce řízeny v souladu s projektovou dokumentací a nebylo zajištěno dodržování bezpečnosti práce.

Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.

Inspektorát práce letos začátkem roku udělil v souvislosti s pádem mostu pokuty ve výši 1,5 milionu korun firmám Strabag & Bögl a Krýsl a koordinátorce bezpečnosti práce Marii Hubkové.