Valachová avizuje možný růst platů učitelů o osm procent

V jednáních o výši růstu platů ve školství pro příští rok se zřejmě objevila další varianta. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na svém facebookovém profilu uvedla možnost růstu platů učitelů o osm procent a nepedagogických pracovníků o pět procent. Vzhledem k vývoji jednání o rozpočtu takový návrh ministryně školství i šéf školských odborů František Dobšík hodnotí jako pokrok. Valachová bude v neděli 18. června od 20:03 hostem pořadu Týden v politice.

Dosud se hovořilo o dvou variantách. Ministryně i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podporovali požadavek školských odborů na růst platů učitelů minimálně o deset procent. Ministryně jako o náhradní variantě hovořila o možnosti, že by se platy zvýšily o pět procent v každém z následujících tří let. 

„Osm procent pro učitele, pět procent pro ostatní pracovníky ve školství a k tomu zaplacení zvýšeného počtu dětí zejména v ZŠ je posun vpřed! Ve středu na vládě budu připravena hájit školy!“ uvedla v pátek ministryně na sociální síti.

Valachová ale zároveň upozorňuje, že vláda musí také projednat, jak se budou platy učitelů vyvíjet i v dalších letech. „Jak bude vypadat výhled v roce 2018 a 2019, abychom neskončili příliš brzo, aniž bychom dosáhli ohodnocení učitelů tak, jak si zaslouží,“ řekla v Událostech.

V jednáních o platech učitelů je ve hře další varianta (zdroj: ČT24)

Nový návrh na růst platů se líbí i šéfovi školských odborů Dobšíkovi. „Návrh ministerstva financí na růst platů o osm procent pro učitele a pět procent pro nepedagogické pracovníky je dobrým východiskem k budoucímu kompromisu,“ řekl.

Návrh na rozdíl od toho původního zejména zahrnuje výdaje spojené s vyšším počtem dětí ve školách. Jde o 1,4 miliardy korun, bez nichž by se jakékoliv přidání pro učitele v terénu naplno neprojevilo. Tyto náklady by musely být hrazeny z peněz na odměny. „V tomto světle je návrh k tomu přidat osm procent pro učitele a pět procent pro ostatní pracovníky ve školství v tuto chvíli posun vpřed,“ uvedla ministryně.

Stávková pohotovost stále platí, zní z odborů

Valachová ale nevzdává ani boj o deset procent. Zatím ho ale neprosadila. „Chci říct všem, že ještě nekončíme, rozpočet se schvaluje ke konci září, takže ještě je čas,“ doplnila. Podobně reagoval i Dobšík. Školské odbory totiž nadále zvažují protesty, a nejen kvůli učitelům. Lepší platy chtějí i pro školníky nebo kuchařky. „Je tady pořád ve hře neklid během září, kdy jsme zplnomocněni předsednictvem vyhlásit stávkovou pohotovost,“ řekl Dobšík.

Vládní koalice označila školství jako prioritu, ale veřejně nespecifikovala konkrétní částky, o které by se výdaje na školství měly zvýšit. O rozpočtu bude vláda jednat 22. června, ale jeho schválení se očekává až v září.

Ministryně školství vedle peněz na platy a výdaje spojené s vyšším počtem dětí ve školách dříve uvedla, že bude žádat miliardu korun na podporu společného vzdělávání a minimálně miliardu korun pro vysoké školy.

Vydáno pod