Nočníky, plenky, jiné hračky. Školky se bojí, co přinese péče o dvouleté děti

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) už má jen dva týdny na to, aby přesvědčila poslance k přehlasování prezidentského veta. Miloš Zeman odmítl podepsat školskou novelu, která má mimo jiné zavést povinný poslední rok školky. Svůj krok odůvodnil i doporučením Svazu měst a obcí. Tomu vadí, že by na místo ve školce měly podle novely nárok i dvouleté děti. Obavy z toho ale mají i některé školky.

Dvouleté děti by měly mít nárok na místo ve školce od roku 2020. Na přípravu tak sice školky mají čtyři roky, některé si ale už teď neumí představit, co by to pro ně v praxi znamenalo. „Bude muset být všechno menší, hračky musí být jiné. Nevím, asi i nočníky, plínky,“ řekla ČT učitelka MŠ Hornická v Ostravě Světlana Jaluvková.

Podobně argumentuje i Svaz měst a obcí, který doporučil prezidentovi, aby zákon vetoval. „Budou mít jiný spací režim, budou potřebovat jinou stravu. Část dětí jistě nebude schopná samoobsluhy, pokud jde například o toalety,“ upozorňuje výkonný ředitel Svazu Dan Jiránek. Zřizovatelé ani školky navíc podle Svazu nebudou mít na rekonstrukce nebo přístavby dost peněz.

Školky se bojí, co přinese péče o dvouleté děti (zdroj: ČT24)

Samosprávy navrhují pilotní projekt

Samosprávy proto navrhují, aby nejdřív proběhlo pilotní vyzkoušení. „Vybrala by se obec, kde je vysoká nezaměstnanost a obec v oblasti, kde je nízká nezaměstnanost. Vyzkouší se, kolik maminek bude chtít dát dítě do školky,“ uvedl Jiránek.

Ministryně bude se Svazem oficiálně jednat ve čtvrtek. Chce mu znovu vše detailně popsat. Argumentuje tím, že novinka, která má umožnit rodičům dřívější návrat do práce, má začít platit až za čtyři roky a stát s financemi pomůže: „Čtyřicet tisíc dvouletých dětí už nyní ve školkách máme a počet se neustále zvyšuje. Samozřejmě musíme pomoci legislativně, finančně, ale to činíme.“

Sněmovna by měla o novele rozhodnout 24. května. Veto může přehlasovat 101 poslanců. Opozice ale ministryni nepomůže. Podle poslance ODS a člena školského výboru Bohuslava Svobody má zákon několik zásadních chyb. „Než špatný zákon, tak raději žádný zákon, ale dostáváme se do časového stresu,“ dodal poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Na soukromé školky řada rodičů nedosáhne

Ve státních, resp. veřejných mateřských školách (zřizují je obce, kraje nebo stát, vztahuje se na ně školský zákon a jsou zapsané do školského rejstříku) se pohybují ceny přibližně od 300 do asi 1000 korun za měsíc. K částce se započítává navíc stravné, které je kolem 30 až 40 korun na den. Měsíc ve státní školce tak vychází maximálně na dva tisíce korun.

Řada dětí se ale do státních školek nedostane. Pro rodiče, kteří se musí po rodičovské vrátit do práce, je v takovém případě často jediným řešením školka soukromá. Ceny jsou v tomto případě ale i mnohonásobně vyšší.

Nejdražší jsou soukromé školky v Praze a v okolních satelitech, kde je dlouhodobě státních školek nedostatek. Školkovné pro dítě, které zařízení navštěvuje pět dní v týdnu, se obvykle pohybuje v rozmezí přibližně od osmi do deseti tisíc korun. Pokud dítě chodí jen v některé dny, cena se na rozdíl od státní školky snižuje.

Nejdražší jsou školky s výukou jazyků

Cena soukromé školky ale závisí na mnoha faktorech. Od kvality stravování po množství školních aktivit nebo počet dětí a pedagogů v jedné třídě. Oproti státním školkám pak ty soukromé mnohdy berou už i dvouleté děti a jsou většinou i déle otevřené, často až do 18:00. Pro rodiče, kteří dítě nestíhají do této doby vyzvednout, některé nabízí i hlídání.

Děti ve školce
Zdroj: www.isifa.com

Mezi nejlevnější patří soukromé školky v Ústeckém kraji. Školkovné se zde pohybuje kolem necelých čtyř tisíc korun. Následuje Kraj Vysočina, Olomoucký, Karlovarský a Pardubický kraj, kde stojí soukromé školky většinou od čtyř do šesti tisíc. V ostatních krajích jsou ceny většinou od šesti do devíti tisíc korun za měsíc.

Nejdražší jsou všeobecně soukromé školky s výukou cizích jazyků nebo dvojjazyčné školky. V hlavním městě a jeho blízkém okolí se částky šplhají i nad 15 tisíc korun měsíčně. V Ostravě nebo v Brně stojí většinou kolem devíti tisíc.

Rejstříkové školky bývají o polovinu levnější

Ne všechny soukromé školky jsou ale tak drahé. Některé se dají sehnat i za sumu, která příliš nepřevyšuje platbu za státní zařízení. Jde totiž o školky, které jsou zařazené do rejstříku ministerstva školství a dostávají tak od státu dotace.

V Praze se dá taková školka sehnat i za 4500 korun měsíčně včetně stravy, mimo Prahu i za cenu kolem tří tisíc. Výměnou za to ale musí zařízení splňovat poměrně přísné podmínky, a proto jich tolik není.