Dálnice hlučí, stěny fungují jen částečně, někdy zcela chybí

UDÁLOSTI: Proti hluku v Hustopečích nepomáhá ani stěna (zdroj: ČT24)

Hustopeče chrání před hlukem z dálnice D2 protihluková stěna. Lidé, kteří bydlí hned za ní, ale tvrdí, že nefunguje tak, jak by měla. Poslali na ministerstvo dopravy i petici s 1 200 podpisy. Ředitelství silnic a dálnic ale odkazuje na nedávné měření, podle kterého hluk za stěnou nepřekračuje limity.

Lidé, kteří bydlí poblíž dálnice v Hustopečích, tvrdí, že nemohou otevírat dveře ani okna, pokud chtějí mít doma klid. Ten by sice měla zaručovat protihluková stěna, podle místních ale nefunguje. „Nestačí ani svou délkou, ani výškou,“ podotkla starostka Hana Potměšilová.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl ale odkázal na měření, které v Hustopečích proběhlo v roce 2014. „Všechny hodnoty, které jsme naměřili, byly pod limitem,“ uvedl.

Orientační měření provedl nyní i pracovník Zdravotního ústavu. Jeho měření u nejbližších staveb za stěnou ukázalo hodnotu 60 decibelů, tedy na denním limitu, ale vysoko nad tím, co by mělo být slyšet v noci.

„Můžeme mluvit o obtěžování občanů hlukem. Nejhorší situace bude nastávat v noci, kdy lidé mohou trpět nespavostí,“ upozornil David Marek ze Zdravotního ústavu.

Hustopeče ale nejsou jediným místem, které sužuje hluk z dálnice. V Drysicích u D46 dokonce žádná pevná protihluková stěna není, pouze provizorní zábrany, které ale příliš nefungují. Hned vedle dálnice je mateřská škola, kde ale kvůli hluku nestačí na děti klidně promluvit. „Musíme na ně volat, musíme jít blíž, aby slyšely,“ popsala učitelka Michaela Moskovská.

Podle starostky Ivy Markové sice ŘSD po dvaceti letech stížností začalo připravovat stavbu protihlukové stěny v rámci rekonstrukce dálničního mostu. Starostce ale dělá starosti její plánovaná délka 75 metrů. „Je pro nás nedostačující,“ míní.

Hlukové limity stanovuje vládní nařízení z roku 2011. Základní hlukový limit pro hluk pronikající zvenčí a pro hluk ze stavební činnosti uvnitř objektu činí 40 dB a ve venkovních prostorech 50 dB. Pokud je stavba poblíž rušné silnice nebo dálnice, přičítá se ještě dalších 10 dB. V noci je ale limit naopak o 10 dB nižší.