Czendlik: Češi si sami sebe neváží a Poláci stále potřebují bojovat

Czendlik: Češi si sami sebe neváží a Poláci stále potřebují bojovat (zdroj: ČT24)

Zatímco Češi jsou v Polsku oblíbení, naopak to příliš neplatí. „My jsme naprosto fascinováni českou kulturou,“ řekl v Česku působící římskokatolický farář Zbigniew Czendlik. „V Polsku najdeme pomníky Járy Cimrmana,“ uvedl příklad s tím, že Poláci mají rádi také třeba Švejka.

„Český národ si sám sebe neváží,“ domnívá se Czendlik. „Pokud si nebudu vážit sám sebe, nemůžu očekávat, že si mě bude vážit někdo jiný,“ dodal na adresu nesebevědomých Čechů farář. Příkladem je podle něj doba pobělohorská – pro Čechy doba temna, kdy ale přitom vznikala umělecká a architektonická díla, kvůli kterým do Čech jezdí miliony turistů.

„My Poláci jsme takoví rváči, my pořád musíme s někým bojovat,“ popsal polskou povahu Zbigniew Czendlik. Poláci mají v povaze i obchodního ducha. „Já si pamatuji devadesátá léta, kdy jsme se potkávali s Čechy na tržnicích,“ dodal Czendlik. „Češi jsou takoví lidé v klidu, kteří mají na všechno čas,“ dodal v protikladu.

Rozdíl mezi Čechy a Poláky je i v pojetí víry. „Křesťanský radikalismus je nebezpečný,“ domnívá se Czendlik, který je sám příznivcem papeže Františka a jeho reformního smýšlení. „Křesťanské hodnoty jsou o lásce k bližnímu a pomoci lidem v nouzi,“ dodal farář s tím, že v migrační krizi jsou křesťanská témata zneužívána.

  • V Česku žije téměř 20 tisíc Poláků, z toho nejvíc v Moravskoslezském kraji a Praze. Víc než polovina z nich má podle Českého statistického úřadu v zemi trvalý pobyt, navíc do Česka řada Poláků za prací dojíždí.
  • Dvě největší české univerzity mají ve studijních programech desítky polských vysokoškoláků. Na Masarykově univerzitě jich v současnosti studuje 39, téměř polovina na filosofické fakultě, ostatní hlavně na přírodovědecké a lékařské fakultě. Univerzita Karlova eviduje 64 studentů z Polska a i oni si nejčastěji zvolili stejné obory jako ti brněnští.