Smlouva s Norskem: Podle Zemana jasná věc, Zaorálek nesouhlasí

Prezident Miloš Zeman se dostal do sporu s ministrem zahraničí ohledně chystané smlouvy mezi Českem a Norskem o vydávání dětí. Zatímco Zeman oznámil, že už se se šéfem české diplomacie ohledně znění dokumentu dohodl, Zaorálek to později popřel slovy, že žádná dohoda zatím není. Hrad ovšem tvrdí, že Zaorálek říká něco jiného prezidentovi a něco jiného médiím. „Vyvolává to závažné otázky,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zaorálek uvedl, že právníci jeho ministerstva zatím dokument předložený Hradem analyzují. Návrh podle něho spíš než vydávání dětí řeší spolupráci orgánů sociálně právní ochrany dětí, a „je tedy otázkou, jaký by taková smlouva měla smysl“. Zdůraznil, že žádná dohoda mezi ním a Zemanem zatím není.

Zaorálek potvrdil jen to, že prezident mu na konci minulého týdne předal nový návrh textu dohody, který se významně liší od předchozího návrhu smlouvy, k níž měli právníci ministerstva zahraničí vážné výhrady. „Tento návrh neřeší vydávání dětí, ale spíš spolupráci orgánů sociálně právní ochrany dětí v řízeních na jejich ochranu. Je tedy otázkou, jaký by taková smlouva měla smysl. Zároveň samozřejmě stále platí splnění základní podmínky, že s takovým návrhem by musela vyslovit souhlas i druhá strana, tedy Norsko,“ uvedl ministr zahraničí.

„Pan ministr Zaorálek něco jiného říká panu prezidentovi během osobního setkání na Pražském hradě a něco jiného tvrdí médiím. To samozřejmě vyvolává velmi závažné otázky,“ komentoval Zaorálkovo vyjádření prezidentův mluvčí.

Smlouva zažehla spor mezi prezidentem a ministrem (zdroj: ČT24)

Zeman během návštěvy Libereckého kraje oznámil, že se se Zaorálkem na znění dohody už dohodl. „Chci s radostí konstatovat, že jsem se dohodl s ministrem zahraničí Zaorálkem na, doufám, konečném znění návrhu prezidentské smlouvy mezi Českou republikou a Norským královstvím ve věci vydávání dětí,“ prohlásil prezident.

Nová verze dohody podle Zemana odstraňuje nedostatky, které měla první verze. Té Zaorálkovi právníci vytýkali, že je v rozporu s mezinárodními smlouvami a zásadami mezinárodního práva.

Zeman přišel s prvním návrhem smlouvy v lednu v reakci na několik případů, kdy norské úřady odebraly děti s českým občanstvím rodičům. První kauza se týká synů Evy Michalákové, které norské úřady odebraly české matce, druhá devítiměsíčního děvčátka. Podle poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) existuje i třetí případ, podrobnosti ale nezveřejnila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prezident zatím nechtěl nový návrh upřesnit, protože to se podle něj zveřejňuje až ve chvíli, kdy je smlouva podepsána. Jednání s Norskem podle něj budou dlouhá a komplikovaná. „Myslím si, že smlouva může plnit preventivní funkci, aby nedocházelo k opakování situace, jež nastala u dětí manželů Michalákových,“ řekl dnes Zeman v Jilemnici.

Vztahy prezidenta s ministrem skřípou dlouhodobě

Nepříliš vřelé vztahy současné hlavy státu a ministra zahraničí ovlivňuje rozdílný postoj v některých zahraničněpolitických otázkách. Prezident se s vládou neshodl třeba v názoru na konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, do sporu s kabinetem se dostal i kvůli loňské účasti na vojenské přehlídce v Moskvě, jmenování velvyslanců nebo migrační krizi. Svou roli hraje i osobní rovina. Vztahy bývalých stranických kolegů utrpěly, když současný šéf diplomacie nepodpořil Zemana při prezidentské volbě v roce 2003. Při skládání kabinetu o deset let později se pak mluvilo o tom, že prezident kvůli staré křivdě odmítne jmenovat Zaorálka ministrem.

Vydáno pod