Čeští policisté odjeli na Kos – budou registrovat migranty

Události: Čeští policisté odjeli pomáhat do Řecka (zdroj: ČT24)

Jedenáct českých policistů odletělo v neděli na ostrov Kos. Posílí tam operace agentury FRONTEX, která se stará o ochranu vnějších hranic Evropské unie. Budou pracovat na takzvaných hotspotech – místech, kde se běženci registrují.

Ještě loni v létě se na řeckém ostrově Kos tlačily před jediným registračním místem stovky běženců ze Sýrie a Afghánistánu. Stěžovali si, že vše trvá velmi dlouho. K dispozici jim totiž byli jen dva řečtí úředníci. Koncem roku Řecko problém začalo řešit a požádalo o pomoc další státy. 

Česko na pomoc posílá policisty, kteří doma slouží u různých útvarů. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého jsou ale na práci v cizině připraveni.

  • Evropská agentura pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU, známá spíše pod akronymem Frontex (z francouzštiny Frontières extérieures = vnější hranice) je agentura Evropské unie, založená v roce 2004 za účelem koordinace ochrany vnějších hranic EU. Mezi její hlavní cíle patří boj proti ilegální migraci, obchodu s lidmi a infiltraci teroristů. Sídlem Frontexu je Varšava.

Jedním z vyslaných mužů je pražský kriminalista Zdeněk Buřič. U policie slouží přes deset let. Řecko je ale jeho první zahraniční mise. Bude imigrantům snímat otisky prstů a zařazovat je do evropské databáze. Jak uvedl, něco podobného dělá takřka denně i doma. Na ostrově Kos se Češi spojí s dalšími kolegy z Evropské unie.

Už měsíc pracuje devět českých policistů taky na ostrově Lesbos. FRONTEX teď ale řeší nové požadavky Řecka – posílit se totiž mají hotspoty i na dalších ostrovech. Česko podle policie připravené je.

Mise policistů v Řecku
Zdroj: ČT24

Koordinátor Národního kontaktního bodu FRONTEX Jiří Perníček uvedl, že v roce 2016 může Česko do Řecka vyslat na registraci uprchlíků asi 50 až 60 policistů. „Nicméně to číslo se může rychle zdvojnásobit,“ dodal. 

Jedenáctičlenná skupina bude na Kosu dva měsíce. Česká pobočka FRONTEXu a policejní prezidium už teď ale počítají, že je v dubnu vystřídá dalších 12 policistů.

Češi pomáhají i ve Slovinsku a Makedonii

V rámci bilaterárních dohod budu dál čeští policisté působit ve Slovinsku a nově v Makedonii. Podle policejního prezidenta tam nastavili systém registrace uprchlíků a kolegové z dalších států jejich metody přejali.

Do Slovinska už tento týden odjela třetí „rotace“ policistů – dvacet Čechů. Do Makedonie jich v úterý zamíří 27.