Mírnějšímu vnímání korupce napomohla zdrženlivost tří vlád, chválí státní zástupce

Události, komentáře: Korupce v Česku (zdroj: ČT24)

Výrazné zlepšení Česka na světovém žebříčku vnímání korupce vítají vládní i opoziční politici a také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Takřka všichni také ve zlepšení hledají svůj podíl. Ministr spravedlnosti ale současně zdůrazňuje, že pro další zlepšení je potřeba prosadit zákon o státním zastupitelství, který má nyní podporu i samotných žalobců.

Zatímco premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) reagoval na zprávu o zlepšení Česka v žebříčku vnímání korupce slovy o výsledcích „intenzivní práce vlády v této oblasti“, ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka upozornil, že kořeny je třeba hledat již v době, kdy ještě byl Sobotka lídrem opozice a Andrej Babiš teprve zakládal své hnutí.

Na dobu vlády Petra Nečase (ODS) odkazuje i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zásadní podle něj je, že se práci státních zástupců nepokoušela ovlivňovat Nečasova, Sobotkova ani Rusnokova vláda. „Od roku 2011 jsem měl v pozici nejvyššího státního zástupce luxus a výhodu, že ani jeden z premiérů, které jsem zažil, nezasahoval ani neměl tendenci zasahovat do trestního řízení, ať už se týkalo kohokoliv – jeho spolustraníka nebo byznysmena,“ řekl Pavel Zeman v Událostech, komentářích.

Poslanec opoziční ODS Marek Benda je dokonce přesvědčen, že Nečasova vláda byla v boji proti korupci aktivnější než současná. Zatímco někdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) podle něj odstoupil hned, když se objevilo podezření, politici současných vládních stran zůstávají ve funkcích. Odkázal přitom na obvinění společnosti Agrotec, jejímž předsedou představenstva býval předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ale takovou interpretaci odmítá. Současná vláda se chová docela jinak než ty předchozí. Za problém nepovažuje ani Andreje Babiše a jeho Agrofert. „Každý ví, komu patří Agrofert, každý rok si může ve výroční zprávě přečíst zcela přesně, co je Agrofert. (…) Každý se může podívat, jaké smlouvy se případně uzavřely s Agrofertem. Už to není příběh podivných společností z Kypru, společností převedených na bratry ministrů a tak dále. To je jiný svět,“ podotkl.

Zákon o státním zastupitelství má zlepšení zabezpečit

Ministr Pelikán i nejvyšší státní zástupce Zeman jsou přesvědčeni, že k dalšímu omezování korupce dobře poslouží připravovaný zákon o státním zastupitelství. „Je třeba (…) změnu pojistit zákonnými pojistkami. Zákon o státním zastupitelství je jednou z pojistek,“ poznamenal Robert Pelikán.

Pavel Zeman potom upozornil, že to, že na něj poslední tři vlády v ničem netlačily, bylo spíše projevem jejich morální vyspělosti. Vláda totiž má příležitost případného „neposlušného“ nejvyššího státního zástupce odvolat bez udání důvodu a takřka na minutu. Tomu by měl nový zákon zabránit.

Varování Marka Bendy, že „moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně“, Pavel Zeman zpochybnil. Upozornil, že on i další vedoucí státní zástupci budou nadále odvolatelní, ale ne z rozmaru vlády, nýbrž soudem prostřednictvím kárného řízení. Působení vedoucích státních zástupců bude navíc omezovat mandát, který bude nejspíše sedmiletý.

Ředitel TI: Index vnímání korupce není vox populi

Ačkoli index, který sestavuje světové ústředí Transparency International, je pouhým srovnáním vnímání korupce v jednotlivých zemích, podle Davida Ondráčky je dostatečně vypovídající.

„Index měří (…), jak se na korupci dívají lidé, kteří jsou schopni analyticky nebo komparativně porovnávat, jestli se situace u nás nebo v jakékoli jiné zemi mění, zlepšuje nebo zhoršuje,“ shrnul. Tvrdá data o korupci podle něj nenabízejí lepší příležitost ke srovnání, naopak „říkají jen malou výseč celého příběhu“.

Index vnímání korupce sestavuje Transparency International již přes dvacet let. Podle ředitele české pobočky věrně vypovídá o dlouhodobých trendech. „Nejde o vox populi, výzkum, který může být ovlivněn krátkodobou náladou,“ uzavřel.