Policie naplno vyšetřuje dotace pro Babišovo Čapí hnízdo

Zprávy ve 12: Policie vyšetřuje Čapí hnízdo kvůli podezření na dotační podvod (zdroj: ČT24)

Policie začala vyšetřovat padesátimilionovou dotaci pro farmu Čapí hnízdo ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle deníku Právo v lednu zahájila úkony v trestním řízení pro podezření z podvodu.

„Policie 5. ledna zahájila ve věci  úkony trestního řízení, a to pro podezření ze spáchání trestných činů dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie,“ uvedla mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Trestní sazba se v obou prošetřovaných případech pohybuje v rozmezí pěti až deseti let.

Na možné porušení evropských pravidel pro čerpání podpory upozornil anonym, podle kterého Čapí hnízdo získalo peníze určené menším a středním firmám, přestože ve skutečnosti patří miliardovému Agrofertu.

Krátce před podáním žádosti o dotaci však vydalo anonymní akcie a svého skutečného vlastníka za ně skrylo. Až v polovině roku 2014, když nový zákon anonymní akcie zakázal, farmu opět oficiálně převzal Agrofert a vložil ji do své dceřiné firmy IMOBA.

Podle Andreje Babiše byl projekt realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel. „Víme, že celá ta akce byla naprosto v pořádku, v souladu s dotačními pravidly. Byla několikrát kontrolována,“ uvedl první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle Babiše nejlepší projekt, co kdy vymyslel

Ministr financí Babiš navíc v dokumentu České televize Matrix AB říká, že farma je nejlepší projekt, co kdy vymyslel. V minulosti přitom vlastnictví Čapího hnízda popíral. „Nevím, komu to patří,“ řekl například před dvěma lety na dotaz Respektu. Uvedl tehdy, že jen půjčil přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele nezná.

Český žurnál: Matrix AB (zdroj: ČT24)

Jak vládní, tak opoziční politici zatím nechtějí dělat ukvapené závěry, i když mají výhrady. „Je s podivem, že ministr Babiš neustále káže o poctivém podnikání a kolem jeho podnikání vznikají neustále nějaké pochybnosti. Ale já jsem ten poslední, kdo by při prvním obvinění ukazoval prstem,“ uvedl Petr Fiala (ODS). „Nemám detailní informace, nicméně si všichni můžeme říkat, že poctivý podnikatel se nemá čeho bát,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Nabízí mimo jiné reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí a jeho součástí je i malá zoologická zahrada. Dominantou farmy je jízdárna právě ve tvaru obřího čapího hnízda.