Pojišťovny vnitra a vojenská se spojí, říká Hegerův plán

Praha - Vláda připravuje spojení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP). V pořadu Partie televize Prima Family to dnes uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj budou v letošním roce připraveny příslušné zákony.

Snížení počtu zdravotních pojišťoven je, jak Heger připomněl, obsaženo už ve vládním programovém prohlášení. Podle něj není vyloučeno, že slučování bude pokračovat. O spojení ZPMV a VoZP se mluví už delší dobu. V Česku je v současnosti vedle dominantní Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) sedm zaměstnaneckých a oborových pojišťoven. ZPMV má 1,15 milionu pojištěnců, spojením s VoZP by se přiblížila dvěma milionům. Největší VZP jich má 6,1 milionu.

Návrh zákona o zdravotních pojišťovnách je nyní v podobě věcného záměru, vyplývá z internetové knihovny vládní připravované legislativy. Heger k němu v lednu poznamenal, že norma se snaží dát pojišťovnám „trošku zátěž“ v tom, že je bude nutit, aby se chovaly lépe a vstřícněji vůči systému.

Jedním z nástrojů k tomu má být například snaha o „konkurenční možnost, aby ty lepší pojišťovny, které budou fungovat tak, jak to systém potřebuje, vzkvétaly a měly profit. A ty horší, aby nevzkvétaly a časem se musely s těmi lepšími sloučit,“ řekl Heger před měsícem.

Zdravotní pojišťovny letos vydají o 3,5 miliardy korun víc, než vyberou. Vyplývá to ze zdravotně pojistných plánů, které vláda schválila na počátku měsíce. Pojišťovny plánují celkem výdaje 230,663 miliardy, příjmy 227,195 miliardy.

Vydáno pod