Handicapovaní chtějí žít ve svém. Na asistenci však nemají a stát dává jen pětinu

UDÁLOSTI: Měsíc asistence stojí 40 tisíc (zdroj: ČT24)

I lidé s těžkým handicapem chtějí žít ve vlastní domácnosti namísto ústavu. Aby to však bylo možné, potřebují asistenta, který se o ně stará. To přitom není levné, asistent stojí měsíčně až 40 tisíc korun. Aby si jejich služby mohli dovolit, někteří handicapovaní lidé se zadlužují. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní slibuje, že situaci změní a najímání asistentů podpoří.

Kde vzít peníze?  Otázka, která trápí takřka každého, je obzvlášť palčivá u handicapovaných lidí. Ti, kteří chtějí žít sami, potřebují k životu asistenta. Takové služby stojí ročně statisíce korun. Stát přispívá na asistenci osmi tisíci korun za měsíc, což pokryje pouze pětinu nákladů. Na zbytek si musí handicapovaní lidé vydělat.

Dost nevynáší práce ani sbírka

  • 4 hodiny denně: 8000 Kč
  • 20 hodin denně: 40 000 Kč
  • zdroj: spol. Asistence

I když pracují, nestačí to. Peníze shánějí handicapovaní těžko. Mladá Linda, která se rozhodla bydlet ve vlastním, musí shánět peníze takřka neustále. „Většinu času věnuje tomu, že shání peníze na asistenci. Snaží se oslovovat nadace, plánuje udělat koncert,“ popsala její asistentka Kateřina Ziková.

 Mnoha handicapovaným přitom samostatný život – byť odkázaný na asistenta – notně prospívá. Pozorují to i rodiče Jakuba, který odešel do vlastního a snaží se žít s podporou asistenta a své přítelkyně. „Kuba úplně rozkvetl. Každý mladý člověk musí jít od rodičů, protože to jsou potom mamánci, a to Kuba v žádném případě není,“ popsal výsledek Jakubova vlastního bydlení jeho otec Jan Neubert.

K tomu, aby mohli dále žít samostatně, pomáhají Lindě i Jakubovi dárci. Ve sbírce Daruj asistenci se zatím vybralo zhruba 60 tisíc korun. Ani to však není mnoho. Když by si peníze rozdělili pouze zmínění dva handicapovaní lidé, nezaplatili by jimi ani měsíc asistence. O samostatný život přitom má zájem mnohem více handicapovaných. „Plno lidí žije v ústavech, rádi by žili v běžném prostředí, ale příspěvek na to nestačí,“ uvedl Erik Čipera z občanského sdružení Asistence.

Přidá stát? Rozhodující slovo mají mít úředníci

Státní příspěvek na asistenci zatím pokrývá jen asi pětinu celkových měsíčních nákladů na nepřetržitou asistenci, to by se ale mohlo změnit. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje změnu, která by mohla pomoci lidem s nejvyšším stupněm postižení, kteří se snaží být aktivní.

Dávky ale v žádném případě nebudou automatické. Každého člověka budou úředníci posuzovat zvlášť. „Příslušný úřad posoudí, kolik hodin za měsíc je potřeba doplatit, a to by se potom doplatilo,“ upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

V praxi se ale plán ministryně Marksové začne projevovat až za delší dobu. Změnu by měla přinést novela o sociálních službách, kterou ministerstvo předloží ve druhé polovině roku.

Vydáno pod