Protéza aorty z 3D tiskárny může zachránit tisíce pacientů

Protéza na aortu dokáže zabránit jejímu prasknutí (zdroj: ČT24)

Choroby srdce a cév jsou v Česku nejčastější příčinou smrti. Nehrozí přitom jenom nemocným v pokročilém věku. Ohroženy jsou i mladší ročníky, například ti, kteří trpí takzvaným Marfanovým syndromem. Právě pro ně mají lékaři nový typ léčby - protézu na aortu, která zabrání jejímu prasknutí. Vymyslel ji britský inženýr, který sám syndromem trpí.

V Česku má Marfanův syndrom až tisícovka pacientů. V ohrožení života se mohou ocitnout už v mladém věku, kdy jim ještě nebylo ani třicet let. Řada pacientů totiž vůbec neví, že nemocí trpí. Dnes čtyřicetileté Stephaně Jelínkové například lékaři diagnózu zjistili až poté, co kvůli stejné nemoci náhle ve 42 letech zemřel její bratr. 

Třiadvacetiletý Petr Sejk naopak bojuje s nemocí už od dětství. Měla ji i jeho matka a babička, které už mají za sebou několik operací. Sám se chtěl takovému zákroku vyhnout, proto jako první pacient v Česku absolvoval novou metodu - na jeho aortu chirurgové našili protézu.

Britský inženýr vyrábí aorty na míru

Před jedenácti lety ji vyrobil britský inženýr, který sám Marfanovým syndromem trpí. Stenty teď dodává dalším nemocným. Vyrábí je pro každého na míru.

Protéza dokáže zpevnit stěnu aorty a preventivně tak zabrání tomu, aby stěna v dalších letech praskla. „Má takové vlastnosti, že se z aorty nestane pevná trubka, ale zachová si svoje fyziologické vlastnosti. To znamená, že pruží při každém srdečním cyklu a protéza do aorty vroste,“ dodal přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Jan Pirk.

Protéza se vyrábí ve 3D tiskárně a stojí asi 250 tisíc korun. V Česku ji zatím mají tři pacienti, na světě šest desítek.