Diskrétně a kdykoliv. Linka pomoci obětem zločinů se osvědčila

Rok linky obětem trestných činů (zdroj: ČT24)

Už bezmála rok funguje bezplatná linka pomoci určená obětem trestných činů. Operátoři Bílého kruhu bezpečí za tu dobu přijali přes tři a půl tisíce hovorů. Celkový počet hovorů navíc zavedením nové linky vzrostl tomuto sdružení na dvojnásobek.

Tým vyškolených pracovníků je připraven vyslechnout i poradit obětem kriminality, domácího násilí, nebo třeba lidem, kteří tragicky ztratili své blízké. Podle provozovatelů má linka úspěch hlavně díky třem důvodům: možnost volat anonymně odkudkoliv, kdykoliv a především bezplatně.

„Linka více než splnila naše očekávání... Rozšířila se skupina volajících seniorů, která dříve byla limitována tím, že neměla prostředky,“ zmiňuje ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. Mezi volajícími jsou nejen lidé v akutním šoku, ale i osoby s dlouhodobými traumaty. Bílý kruh takto pomáhal například obyvatelům Uherského Brodu, kde v únoru útočník zastřelil sedm lidí.

„I během Vánoc jsme připraveni, že přijmeme hovory s lidmi, kteří neumí unést, že poprvé u stolu nebude blízký. Svátky a výročí trestného činu jsou pro pozůstalé velmi traumatizujícím okamžikem,“ dodává Vitoušová. Denně operátoři linky přijmou zhruba 350 hovorů. V pohotovosti zůstávají nonstop i o víkendech a svátcích.