Stát podpoří dětské skupiny miliardou korun

Firmy, úřady, státní podniky, živnostníci, neziskové organizace či školy mohou začít žádat o peníze na zřízení a provoz dětských skupin či mikrojeslí. Ministerstvo práce pro ně teď v operačním programu Zaměstnanost vyčlenilo miliardu korun.

„Chceme podpořit rodiče při každodenním slaďování pracovního a rodinného života a zároveň usnadnit poskytovatelům založení dětských skupin. Každý z nás totiž usiluje o nalezení té nejlepší péče pro své děti. Z tohoto důvodu musí být zařízení předškolní péče kvalitní, bezpečná a musejí mít naši důvěru,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). 

Zájemci z Prahy mohou získat 118 milionů. Celkem 882 milionů si pak mohou rozdělit uchazeči z ostatních regionů. Peníze plynou z Evropského sociálního fondu. Z jeho programu Zaměstnanost může Česko do roku 2020 využít na podporu pracovních míst, slaďování zaměstnání a rodiny, boj s chudobou a začleňování či inovace 2,6 miliardy eur (nyní asi 70,36 miliardy korun). Zhruba 15 procent z této sumy platí stát.

Podle mluvčího ministerstva Petra Habáně by díky podpoře měla vzniknout zařízení pro děti nad jeden rok podle zákona o dětských skupinách, nebo podle živnostenského zákona jako vázaná živnost pro děti už po narození.

Minimální kapacita by měla být pět míst, maximální pak 24 míst. Finanční podporu mohou získat firmy, státní podniky, osoby samostatně výdělečně činné, neziskové organizace, školy a další instituce. Žádosti je možné podávat do konce dubna 2017.