Povinnost pravidelné kontroly komínů snižuje počty požárů

Události ČT: Začala topná sezóna, kominíkům se kupí práce (zdroj: ČT24)

Kvůli chladnému počasí začala ve většině měst topná sezona koncem září. Pro majitele komínů nebo kotlů to znamená návštěvu kominíka nebo servisního technika. Bez údržby mají přípravu na zimu jedině majitelé centrálního topení, i když i tam jsou výjimky.

Povinnost zkontrolovat komín minimálně jednou ročně vznikla majitelům domů od roku 2011. Za tu dobu je viditelné snížení počtů požárů, ke kterým museli hasiči vyjíždět. Zatímco ještě v roce 2010 bylo požárů způsobených komínem přes jedenáct set, další roky se počty pohybovaly nad devíti sty. Loni poprvé dokonce pod tuto hranici množství požárů kleslo.

Přesto hasiči práci mají. A s nimi i kominíci. Na začátku topné sezóny vyčistí a zkontroluje jeden kominík stovky komínů. Do výšky se ale musí spíš výjimečně, většinou ke kontrole stačí žebřík. S pomocí moderní výbavy, která zahrnuje i endoskop, prohlédne části komínové vložky, takže se může i na nepřístupném místě přesvědčit, v jakém stavu komín je.

Požáry kvůli komínům
Zdroj: ČT24

Servis kotlů, pohodlnost radiátorů

S klesající venkovní teplotou čeká víc práce i na servisní techniky kotlů. Na volný termín si ti, kteří opravy a kontroly nechávají na poslední chvíli, můžou počkat i měsíc. Kotel musí při revizi rozebrat, zkontrolovat, profouknout a změřit případný únik plynu. Cena servisu činí jeden až dva tisíce korun.

Nejlépe jsou na tom na začátku topné sezóny majitelé centrálního topení. Údržbu provádějí teplárny většinou už v létě. Často tak stačí otočit pouze kohoutkem na radiátoru na požadovaný stupeň. I zde se však může stát, že část topení zůstává studená. V takových případech je potřeba provést odvzdušnění. „V případě, že to nepomůže, tak volat havarijní službu,“ dodal mistr oprav a údržby z Teplárny Brno Pavel Smrček.

Cena za teplo v ČR
Zdroj: ČT24

Dost výrazně se pak regionálně liší cena za teplo. Zatímco v Třinci zaplatí lidé kolem tří set padesáti korun za gigajoule, třeba v Liberci nebo Kroměříži ceny přeskočí i účet z Prahy. V severočeském krajském městě je to víc než sedm set padesát korun a v Kroměříži jde cena dokonce přes 870 korun.