Mynář potvrdil, že nedostal prověrku. Zvažuje rozklad

Hradní kancléř Vratislav Mynář potvrdil, že nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Nyní zvažuje odvolání, které mu již dříve doporučil prezident Miloš Zeman. Pokud by ani s ním neuspěl, je hlava státu připravena Mynáře na Hradě udržet v jiné pozici.

  • Smyslem prověrky je ověřit bezpečnostní způsobilost osob, které budou vykonávat tzv. citlivou činnost. Toto pojmenování označuje práci s utajovanými informacemi, jejichž vyzrazení by mohlo ohrozit zájmy České republiky.
  • Vydání dokladu o bezpečnostní způsobilosti může získat jen svéprávná osoba starší 18 let, která je trestně i osobnostně způsobilá a spolehlivá.
  • Bezpečnostní prověrku uděluje Národní bezpečnostní úřad v různých variantách lišících se stupněm utajení dle rizika při případném vyzrazení informací.
  • Stupeň utajení „Vyhrazené“ – vyřízení prověrky do měsíce od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Důvěrné“ – vyřízení prověrky do 3 měsíců od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Tajné“ – vyřízení prověrky do 9 měsíců od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Přísně tajné“ – vyřízení prověrky do 12 měsíců od zahájení řízení.
Mohu potvrdit, že jsem se seznámil s obsahem obálky zaslané do mých rukou Národním bezpečnostním úřadem. V listině je oznámeno, že jsem neobdržel prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň 'Přísně tajné'.
Vratislav Mynář

Mynář se momentálně seznamuje s podrobnostmi rozhodnutí, aby zvážil další postup. Za velmi pravděpodobné má, že využije opravných prostředků. To, že se kancléř proti rozhodnutí odvolá, očekává i Zeman. Když odvolání nedopadne dobře, bude muset kancléř ve funkci skončit, uvedl ve čtvrtek.

Ztráta funkce kancléře ovšem nemusí znamenat odchod z prezidentských služeb. „Pokud mě sám pan kancléř nebude chtít opustit, vždycky pro něj na Hradě bude důstojné místo,“ odpověděl Zeman v rozhovoru Parlamentním listům na dotaz, zda by Mynářovi případně nabídl jinou pozici.

Hradní kancléř o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později.

Argumenty NBÚ nejsou známé

Důvody údajného negativního rozhodnutí NBÚ neodtajnil, úřadu ale nejspíše vadily některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Zpravodajci prověřovali například jeho angažmá v představenstvu firmy Tessile ditta services, která vymáhala peníze od černých pasažérů pražského dopravního podniku. Mynář to opakovaně odmítl.

Hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích za cenu výrazně nižší, než je u podobné nemovitosti obvyklé. Strašnickou vilu kancléř získal od advokáta Víta Širokého, který mimo jiné zastupuje lobbistu Romana Janouška. Prodávající i kupec popisovali vilu jako ruinu.

Magistrát, který vilu původně vlastnil, si nechal před deseti lety stav zdokumentovat. Na fotografiích nejsou žádné viditelné vady. Cenu oprav Vratislav Mynář po koupi odhadoval na 10 milionů korun.

Mynář by bez prověrky neměl být ve funkci, míní politici

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že se prezident Miloš Zeman rozhodne v zájmu státu, pokud jde o budoucnost Vratislava Mynáře ve funkci hradního kancléře: „Věřím, že se pan prezident rozhodne moudře, v zájmu státu a dobré pověsti úřadu prezidenta.“

„Nepřekvapuje mě to,“ uvedl vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Doufám, že po pravomocném rozhodnutí, pokud bude stejné, se rozhodne jako soudný člověk,“ poznamenal. „Nikdy neměl být do funkce jmenován,“ konstatoval zase ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Prověrka je podle mne podmínkou výkonu takové funkce. Je spíše zarážející, že to trvá tak dlouho, když jde o bezpečnostní rizika na místech nejvyšších. Hry o čas snižují důstojnost úřadu,“ vyjádřil své přesvědčení místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Šéf KSČM Vojtěch Filip věří, že prezident Miloš Zeman umí držet své slovo.

„Prezident republiky jasně řekl, že pokud kancléř nezíská prověrku, musí odejít. Tak předpokládám, že slova pana prezidenta platí,“ uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pokud prezidentův kancléř nemá prověrku, nemá na svém místě co dělat. Každé jiné řešení je špatné," konstatoval předseda ODS Petr Fiala.

Šéf poslanců Úsvitu - Národní koalice Marek Černoch má za to, že setrvávání Mynáře ve funkci poškozuje hlavu státu. Fakt, že kancléř nemá bezpečnostní prověrku, podle něj ohrožuje chod prezidentské kanceláře.

  • Rozhodnutí NBÚ může přijmout.
  • Nestane-li se tak, může podat rozklad k řediteli NBÚ.
  • Zamítne-li ředitel bezpečnostního úřadu rozklad, zbývá kancléři ještě jedna možnost – obrátit se na městský soud se správní žalobou.
  • Zamítne-li eventuální správní žalobu městský soud, lze ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.