Meningokoková infekce: nemoc, u které jde o minuty

Meningokok zasáhne v Česku ročně několik desítek lidí, především děti a náctileté. Postup nemoci je rychlý, pacient může zemřít i pár hodin od prvních příznaků. Rodiče by proto měli znát příznaky a umět provést domácí test, aby co nejdříve zavolali záchranku.

„Základní projevy tohoto nebezpečného stavu zahrnují horečku nad třicet osm stupňů, bolest hlavy, světloplachost, zvracení, ztuhlou šíji a vyrážku. Zdaleka ne vždy se vyskytují všechny dohromady,“ varuje prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a odborný garant očkovacích center Rastislav Maďar.

Podle Maďara je v případě pochybností vhodné udělat svépomocný test. „Pokud má dítě horečku a objeví se vyrážka, která po zatlačení sklenicí či jiným průhledným předmětem na kůži nevymizí, je nutné okamžitě přivolat rychlou lékařskou pomoc,“ upozornil Maďar.

Rodiče by měli znát varovné příznaky infekce meningokokem (zdroj: ČT24)

Další domácí test mohou podle něj rodiče udělat tak, že položí dítě na rovnou podložku, například na postel bez polštáře, s nataženýma nohama. „Ohnutím hlavy vpřed zatlačíme dítěti bradu směrem k hrudníku. Pokud zareaguje bolestivě a ohne nohy v kolenou, je nutné okamžitě přivolat rychlou lékařskou pomoc,“ řekl.

Meningokoková meningitida je akutní nemoc, u které jde o minuty. V počátcích bývá mylně považována za virózu s nechutenstvím, nevolností a rýmou. Od prvních příznaků je průměrná doba vyhledání lékařské pomoci osm hodin a hospitalizace třináct hodin. Nemoc však může mít mnohem rychlejší spád.

„Dítě, které ještě odpoledne bylo zdravé, může být již večer na prahu smrti. Zemřít může, i když rodiče i lékaři postupují rychle a správně, tak zákeřná může tato bakterie být,“ konstatoval Maďar.

V populaci je až pětina přenašečů bakterie

Za posledních deset let je v České republice hlášeno 37 až 99 onemocnění ročně. V 98 procentech jde o ojedinělé výskyty, zbytek je součástí epidemie, které bývají na středních školách, univerzitách, kolejích či sportovních klubech.

V populaci je deset až dvacet procent nosičů bakterie, ostatní se od nich mohou nakazit, když jsou oslabeni, tedy například v období podzimních chřipek. Proti meningokoku existuje vakcína, o kterou však Češi nemají moc zájem, ačkoliv na ni zdravotní pojišťovny přispívají. Maďar by považoval za užitečné například nepovinné plošné očkování pro náctileté, jako mají v Británii. Počet pacientů s meningokokem tam klesl o 97 procent, a to i u neočkovaných, protože očkováním také kleslo nosičství nemoci.