Ve víně je pravda? Policisté v něm našli kokain

Zhruba šest kilogramů kokainu dovážela podle policistů z Peru do Česka osmičlenná skupina. Drogu pašovala rozpuštěnou ve víně. Když je policisté zadrželi, měli u sebe pašeráci více než kilogram velmi čistého kokainu v hodnotě minimálně deset milionů korun.

Všichni členové pašerácké skupiny byli Češi, uvedla policejní mluvčí Barbora Kudláčková. Kokain přepravovali rozpuštěný v lahvích s vínem letecky z Peru do Vídně a odtud autem do Česka. „Na území České republiky kurýři lahve předávali hlavnímu organizátorovi, který nejdříve z roztoku extrahoval kokain, který dále naředil a distribuoval síti odběratelů z řad movitější skupiny obyvatel, zejména na území Prahy a Středočeského kraje,“ uvedla mluvčí. Pašovaný kokain byl velmi čistý, 80 až 90procentní, před distribucí se proto musel několikrát ředit.

Již dříve zadraželi některé kurýry policisté v Limě, Madridu a Vídni, dalších osm členů nyní dopadla česká policie. Nalezla u nich 1,3 kilogramu rozpuštěného kokainu v hodnotě
minimálně deset milionů korun a také čtyři nelegálně držené zbraně. Celkem propašovala skupina do Česka zhruba šest kilogramů drogy.