Policie prázdniny mít nebude, vyrazí na silnice i do hospod

Dopravněbezpečnostní akce na silnicích a zvýšené kontroly na alkohol a drogy nejen na festivalech, ale i v restauracích a na diskotékách chystá policie na nadcházející prázdninové měsíce. Pozornost zostří již tento pátek, kdy prázdniny již částečně začnou, protože některé školy rozdají vysvědčení.

Opatření, která na prázdniny policisté připravují, se výrazně neliší od minulých let. Jsou přitom přesvědčeni, že jsou účinná. Loni sice mírně, ale přesto klesl počet prázdninových dopravních nehod s následkem úmrtí nebo těžkého zranění a stejně tak bylo při stejném počtu kontrol méně případů, kdy v restauracích popíjeli mladiství alkohol.

Dopravní policie se chystá na hlavní tahy a k uzavírkám

Dopravní policie bude v akci především o víkendech na počátku prázdnin, kdy očekává nejvyšší míru odjezdů rodin auty na dovolenou. Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška připravila dopravní policie speciální akce na poslední červnový víkend a první dva červencové. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch zdůraznil, že policisté sice budou dohlížet na dodržování pravidel, jde ale především o prevenci – aby byli na silnicích více vidět. „Bude se jednat o dopravně významné tahy, ať už pro tranzitní dopravu směřující republikou za účelem cestování do zahraničí, tak komunikace, které směřují do turisticky významných oblastí,“ upřesnil Tomáš Lerch. Ve dnech, kdy budou děti dostávat vysvědčení, se policie vydá ke školám, aby zajistila bezpečnost dětí nadšeně kráčejících přes ulici vstříc dvouměsíčním prázdninám, bez ohledu na auta přijíždějící ze všech stran.

Zvláštní kontroly policie plánuje na poslední červnový a dva první červencové víkendy. 

Během dopravněbezpečnostních akcí by podle Lercha mělo být v terénu dva a půl až tři tisíce policistů. Vyrazí téměř všichni dopravní policisté i posily z jiných jednotek.

Policii přibyly vozy VW Passat
Zdroj: ČT24

Letošní prázdniny poznamená nebývalé množství omezení na silnicích, a proto budou policisté u míst s uzavírkami, aby pomohli rychle odstraňovat problémy a zvyšovat plynulost. Jako každý rok se zaměří také na alkohol či drogy za volantem.

O prázdninách vyjíždí také nezkušení řidiči

Hlídky se také budou snažit předcházet nejrozšířenějším příčinám tragických nehod. Mezi ně o prázdninách patří nepřiměřená rychlost, jízda v protisměru, nevěnování se řízení a nedostatečný odstup mezi vozidly. Podle Tomáše Lercha se přitom množství nehod z jednotlivých příčin o prázdninách odlišuje od zbytku roku. Problém působí větší počet nezkušených řidičů i jindy neobvyklé dlouhé přejezdy na dovolenou. „To je trend, který se opakuje každé léto a přináší fatální následky vzhledem k tomu, že se v letních měsících přesunují ve vozidlech celé rodiny, a setkáváme se i s tím, že při dopravních nehodách umírá větší počet lidí,“ řekl.

Kde především očekávat hlídky?

V Čechách lze podle zkušeností regionálních zpravodajů České televize očekávat policejní hlídky nejčastěji v těchto úsecích:

  • Středočeský kraj: R6 Praha–Kladno
  • Jihočeský kraj: D3 Tábor – Veselí nad Lužnicí (trasa na Jadran či do Itálie)
  • Plzeňský kraj: I/27 v Červeném Poříčí (trasa na Šumavu a do Bavorska)
  • Karlovarský kraj: II/208 v Údolí
  • Ústecký kraj: Benešovská ulice v Děčíně (výpadovka k České Lípě a Ralsku)
  • Liberecký kraj: I/35 Liberec–Chrastava (trasa do Saska)
  • Královéhradecký kraj: I/32 Jaroměř–Náchod (trasa do Polska)
  • Pardubický kraj: I/37 Pardubice – Hradec Králové a u Parama
  • Kraj Vysočina: II/602 Pelhřimov–Jihlava, u Nového Hubenova

„Lov“ opilé mládeže – hlavní prázdninový cíl pořádkové policie

Vedle dopravní policie čeká obzvlášť náročné období i pořádkovou policii. Ta se bude zabývat především alkoholem – jeho nadměrnou konzumací a podáváním mladistvým. Dohlížet budou na jednorázové akce, kterých bude na 140, zejména potom na největší festivaly, mezi které počítá ředitel pořádkové policie Martin Hrinko Colours of Ostrava, Sázavafest, Masters of Rock a Brutal Assault.

Kromě festivalů ale chystá policie také pravidelné kontroly restaurací a diskoték, kde ji budou zajímat nezletilí opilci. „Předpokládáme zhruba 300 bezpečnostních akcí zaměřených na vybrané restaurace a diskotéky. Samozřejmě budeme reagovat na aktuální hlášení, oznámení a podobně. Budeme připraveni provést důslednou kontrolu,“ uvedl Martin Hrinko.

Děti pijící alkohol
Zdroj: ČTK/AP/Thomas Unterberger

Čeští policisté budou k dispozici i v zahraničí

Prázdninová činnost se pro policii neomezuje pouze na české území. Tak jako v minulých letech budou její zástupci také ve čtyřech letoviscích v Chorvatsku a Bulharsku. „Občan České republiky má 24 hodin k dispozici českého policistu. Ten je tam sice beze zbraně, nemá žádná exekutivní oprávnění, vystupuje jako kterýkoli občan, nicméně ovládá nejenom mateřský jazyk, ale i jazyk bulharský či chorvatský. Přes 112 se náš občan může spojit se svým policistou a požadovat od něj pomoc, ať už v rámci správního trestního řízení, nebo pouhého tlumočení,“ popsal Martin Vondrášek.

Kde budou čeští policisté

Chorvatsko:

  • Šibenik
  • Vodice

Bulharsko:

  • Primorsko
  • Kiten

Nesdílejte na sociálních sítích, kam jedete, vyzývá policie

Při cestách do zahraničí potom policisté doporučují předcházet rizikům nejenom řádnou přípravou na cestu i na pobyt v destinaci, ale také tím, že turisté na svůj odjezd neupozorní případné zločince. „Chlubení na sociálních sítích, že odjíždíme na dovolenou, přidávání fotografií, kde se zrovna nacházíme, není bezpečné,“ zdůraznila policejní koordinátorka prevence Zuzana Pidrmanová. Doporučila také domluvit se například se sousedem na kontrolách bytu a vybírání schránky.