Mecenáši a morální vzory převzali ceny Ď, oceněn byl i Karel Gott

Praha - Mecenáši, kteří dlouhodobě podporují dětské domovy, hospice, zoologické zahrady či kulturní instituce, v pondělí večer v zaplněné pražské Státní opeře již popatnácté převzali křišťálové ceny Ď (Dík). Grand Prix Ď 2015 převzal Jan Dohnálek, který na rekondičních pobytech vrací zpět do života lidi postižené cévní mozkovou příhodou. Oceněn byl i zpěvák Karel Gott.

Ceny Ď byly uděleny celkem v 19 kategoriích. Nominováno bylo rekordních více než 400 tuzemských osobností a organizací z oblasti vědy, kultury, charity, vzdělávání i byznysu. „Lidé, kteří dokážou cokoliv dělat ve prospěch celku, si zaslouží úctu a uznání. Není důležité, kdo cenu převezme, to je symbol, ale důležité je to, co děláte,“ řekl na adresu nominovaných ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Organizátoři ocenili jako morální vzor generálmajora Josefa Šíbu, jehož charitativní činnost začala před 15 lety, kdy pomohl při převozu sanitek na válčící Balkán. Hlediště Státní opery ho ocenilo potleskem vestoje. Mezi oceněnými byly velké společnosti, podnikatelé či rodiny a jednotlivci. Například cenu v kategorii Nadace a charitativní organizace v ČR za mimořádný počin si odnesl František Dostálek za podporu centra Lada v Pacově.

Vpravo zpěvák Karel Gott, který zvítězil v kategorii Morální vzor očima studentů, vlevo zakladatelka Hnutí na vlastních nohou Stonožka Běla Gran Jensen.
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Cenu Ď v kategorii Morální vzor v ČR očima studentů získal Karel Gott. Podle organizátorů ceny Ď je slavný zpěvák pro mládež vzorem člověka, který prožívá ohromný úspěch a zachovává si současně ohromnou pokoru. „Do mé sbírky ocenění je to něco výjimečného a vážím si toho, protože děti jsou upřímné,“ uvedl karel Gott.

Slavnosti se zúčastnili také vítězové krajských kol. Z nich vzešel držitel Grand Prix Jan Dohnálek, který byl sám postižen mozkovou příhodou a nyní pomáhá podobně postiženým zapojit se opět plně do života. Další informace najdete na webu ceny.

Vydáno pod